2023. február 8. szerda
Aranka

Mozgolódik Japán egy igen régóta szunnyadó vulkánja

2022. július 17., 14:00
Mozgolódik Japán egy igen régóta szunnyadó vulkánja

Japán az elszigeteltségének köszönhetően egyedi és utánozhatatlan kultúrájú régió. A Kjúsú-sziget Tsurumi hegye, a Garandake hegység területe pedig békében és bőségben élt, annak ellenére, hogy egy vulkán árnyéka vetődik rájuk. 

kép: volcano.si.edu

Ez a vulkán azonban utoljára 867-ben tört ki, vagyis érthető, hogy az emberek nyugodtan és békében építették városaikat és útjaikat a hegy lábánál, és lassan talán arról is megfeledkeztek, hogy egy vulkán milyen veszélyeket is rejthet magában.  

 

 

 

Most azonban a hegy mozgolódni kezdett, több, mint 90 sekély földrengést is produkált július 8-án, ennek megfelelően pedig a szakemberek a riasztási szintet kénytelenek voltak 2-es fokozatra emelni. Ez azt is eredményezi, hogy a hegyen lévő létesítményeket ki kellett üríteni, illetve a környező lakosságot is felszólították, hogy ne közelítsék meg a vulkánt 1 kilométeres távolságra. 

kép: volcanodiscovery.com

Amennyiben a vulkán kitörne, a hamucsóva nagyságától függően jelentősen is képes lenne befolyásolni a légi közlekedést. Ennél rosszabb, hogy mintegy 1 kilométeres sávban lenne képes piroklasztikus-áramlásokat okozni. 

kép: wikiwand.com

lead kép: TakaSunrise091

 

Ezek is érdekelhetnek