2023. október 4. szerda
Ferenc

Mostantól neve van a hőhullámoknak is

2022. augusztus 22., 11:00
Mostantól neve van a hőhullámoknak is

A spanyolországi Sevilla nem éppen arról nevezetes, hogy nagyon nagy hidegek tombolnak, és nyaranta is elkél a pulóver. Ez pedig a szélsőségessé váló időjárás hatására még inkább az ellenkező oldalra billen, hiszen nem is olyan régen 44°C feletti hőmérsékleteket mértek itt. 

A hőhullámok lassan az életünk részévé váltak, és ahogyan kiteljesedik a klímakatasztrófa, a helyzet egyre csak romlani fog. Nem csak hosszabban, és gyakrabban jelentkeznek, ráadásul az intenzitásuk is jelentősen emelkedik. Nem is kell hozzá olyan nagyon sok idő, és már itthon is 45°C fölé kúszik a hőmérő higanyszála. 

 

A helyzet komolyságát mutatja az a változás is, amit a meteorológia területén figyelhetünk meg. A szakemberek a hurrikánok esetében alkalmaztak egy érdekes megoldást, ami nagyon jól bevált. Nevet adtak a viharrendszereknek, ezzel egyrészt könnyebben lehet hivatkozni rájuk, másrészt a megszemélyesítés révén az emberek jobban megértik, mekkora veszélyt is jelentenek ezek a kavargó szörnyetegek. 

Most, éppen a sevillai hőhullám kapcsán történt a változás, hiszen ez a jelenség a Zoe nevet kapta. Hogy miért éppen azt a nevet választották a szakemberek, melynek jelentése élet, azt nem lehet tudni, mindenesetre tény, hogy mostantól nevet adnak a szakemberek a hőhullámoknak is, hogy az emberek jobban megértsék, ezek a gyilkos jelenségek bizony óriási veszélyeket rejtenek magukban. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek