2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Mostanra tény - a mikroműanyagok képesek átjutni a vér-agy gáton is...

2023. április 30., 08:00
Mostanra tény - a mikroműanyagok képesek átjutni a vér-agy gáton is...

Az ma már nem titok, hogy a műanyagok bár le nem bomlanak, fizikai aprózódáson mennek keresztül, vagyis mikro-műanyag képződik belőlük. Sajnos azzal is tisztában vagyunk, hogy a mikro-műanyagok a világon mára mindenhol jelen vannak, legyen szó a sarkköri jég alatt tenyésző algákról, vagy éppen az élelmiszer-növényeinkről. 

Néhány évvel ezelőtt már azt is tisztázták a tudósok, hogy a “mindenhol” jelen van alól mi, emberek sem képezünk kivételt. Szervezetünkben a mikro-műanyagok ugyan úgy jelen vannak, mint gyakorlatilag minden élő szervezetben a bolygón. 

 

 

Sokáig tartotta magát az elképzelés, hogy a vér-agy gát, ez a kettős lipidréteg, mely körülöleli az endothel sejtet, elszigeteli az agyszövetet a vértől, képes kiszűrni, eltéríteni a mikro-műanyagokat is. A feltételezés logikus volt, hiszen ez a gát egy igen fontos védelmi vonal, számtalan fertőzést képes visszaverni. 

A Bécsi Orvosi Egyetem kutatói azonban nemrégiben egérkísérletekkel igazolták, hogy a mikro-műanyagok egy bizonyos mérettartomány alatt sajnos képesek átjutni ezen a gáton. Ez pedig tragikus, hiszen az akut gyulladások kiváltásán felül növelhetik a neurológiai rendellenességek kialakulásának esélyét, valamint az olyan degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulásának lehetőségét, mint az Alzheimer, vagy a Parkinson-kór. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek