2021. május 19. szerda
Ivó, Milán

Most is egyre több az e-autó, de a helyzet csak jobb lesz!

2020. május 30., 12:00
Most is egyre több az e-autó, de a helyzet csak jobb lesz!

Egyre több tanulmány mutat rá arra a tényre, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése nélkül olyan apokaliptikus események előtt állunk,melyeket senki nem szeretne megélni. A megoldás pedig a tudósok szerint az egyéneken is múlik. a személyes kibocsátás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja pedig az autózásról való lemondás. 

Autómentesen? 

Nos, a fenti állítás egy kissé javítható. Valóban az autómentesség a lehető legjobb, hiszen ezzel éves szinten, fejenként több, mint 2 tonna co2-őt lehet megtakarítani. De az autózás egy olyan tevékenység, mely mára nem igazán irtható ki a hétköznapokból. A járvány után ráadásul felértékelődik a szerepe is. 

kép: dailymaverick.co.za

A tömegközlekedés éppen a túl sok ember miatt nem szerencsés, sokan pedig sem a biciklit, sem a sétát nem tekintik megfelelő alternatívának. Ez nagy kár, hiszen ez a két lehetőség a legkedvezőbb, mind anyagi, mind egészségügyi, mind pedig kibocsátási szempontból. Sokan azonban maradnak az autónál, de ha már ezt teszik, legalább elektromos verzióban gondolkozzanak, hiszen ezzel is közel 1,8 tonna körüli megtakarítás érhető el évente. 

 

Növekvő számok 

Ezt felismerik az emberek is, és ennek is köszönhető, hogy az utóbbi időben Európában a duplájára nőtt az elektromos autók eladásának száma. De tény, hogy ez nem csak a környezettudatosságnak köszönhető. 

Ahhoz, hogy ezek a járművek elterjedjenek mindenképpen szükségszerű, hogy áruk jelentősen csökkenjen. Ennek egyik oldala a technológia fejlődése, mely szerencsére töretlen,és olyan lépések előtt áll, mint a kobaltmentes akksi, mely jelentősen megvághatja az árcédulát. Emellett persze az állami támogatási rendszerek is kiemelten fontosak 

kép: stratamax.com

Az autózást választók a kényelem miatt döntenek a négy kerék mellett, vagyis az elektromos autózás kényelmessé tétele kulcsfontosságú. Jelen esetben nem az autó belső kialakításáról van szó, hanem a töltőpontok létesítéséről, illetve a töltés idejének rövidítéséről. Ezek fontos tényezők az ár mellett, melyek szerencsére szintén jól haladnak, egyre több a töltőpont, és egyre gyorsabb az akkumulátorok töltése is, ráadásul egyre több utat lehet megtenni egy feltöltéssel, arról nem is beszélve, hogy az akksi életideje is jelentősen megnő. Vagyis remélhetőleg az elektromos autók térhódítása is egyre nagyobb lesz, lehetőséget adva egy tisztább életre. 

lead kép: steerev.com