2022. május 21. szombat
Konstantin

Montevideo egyetlen óra alatt egy hónapnyi esőt kapott

2022. január 19., 14:00
Montevideo egyetlen óra alatt egy hónapnyi esőt kapott

Uruguay számára a január komoly szélsőségeket hozott. 14-én az egyik nagyvárosában, a 33 000 lakosú Floridában 44°C-os meleget mértek, mely rekordnak számít. Pár nappal később azonban a helyzet változott. 

kép: oicanadian.com

A melegre szél és eső érkezett, mely a fővárosban, Montevideoban is hatalmas károkat okozott. Ennek oka az eső mennyisége. A januári átlagos csapadékmennyiség a város területén 92 mm. Január 17-én egyetlen óra (!) leforgása alatt 90-150 mm csapadékot regisztráltak a szakemberek. 

kép: Uruguay Ministerio del Interior

Ekkora mennyiségű víz természetesen közlekedési káoszt okoz, szinte teljesen megbénítja a közlekedést, és komoly infrastrukturális károkat is okoz. A magasan álló áradásnak köszönhetően több embert is ki kellett telepíteni a városban. 

 

 

 

 

 

Az eső mellett erős széllel is számolni kellett, mely tovább rontott az amúgy sem éppen rózsás helyzeten. A szél fákat csavart ki, és a magasfeszültségű vezetékeket sem kímélte, így a vihar nyomán 20 000 háztartás maradt áramellátás nélkül. 

kép: 24newsrecorder.com

Az előzetes jelentések alapján személyi sérülés, vagy haláleset nem történt, ami hatalmas szerencse, tekintve a roppant mennyiségű esőt. 

kép: en.mercopress.com

lead kép: riotimesonline.com

Ezek is érdekelhetnek