2023. március 21. kedd
Benedek

Mohát a falra, vagy akár a plafonra - szép és szigetel!

2021. április 12., 11:00
Mohát a falra, vagy akár a plafonra - szép és szigetel!

A lakások belső részeinek zöldbe borítása sokak számára folyamatos feladatot jelent. Mindig találni kell egy újabb szép növényt és persze egy újabb cserépnyi kis helyet, ahova el is lehet tenni a szerzeményt. Növényekkel ugyanis minden lakás szebb. De vannak, akik ennél is tovább mennek. 

Zöld fal 

Néhány éve igencsak divatossá vált - szerencsére - a belső terek virágdíszbe öltöztetése. A helyhiány azonban most is határokat szabott, vagyis a dolog nem teljesedhetett volna ki abban az esetben, ha nem jön be a képbe a zöld fal lehetősége. Ebben az esetben olyan növényeket alkalmaznak, melyek nem igényelnek sok földet, esetleg elvannak föld nélkül is, és strapabíróak is.  

Segítségükkel pedig elképesztően látványos, hasznos és egyedi zöld falakat lehet létre hozni. Párásítanak, javítják a levegő minőségét, a közérzetünkre is pozitív hatással vannak, és helyet sem foglalnak pluszban - bár tény, hogy a zöld fal elé egy szekrényt nem lehet állítani. 

Azonban sajnos gond is adódik velük. A karbantartásuk annak ellenére is melós dolog, hogy strapabíró növényekből készülnek, és sajnos a rovarokat is vonzza a dzsungeles fal – ami beltéren nem a legszerencsésebb. 

 

 

 

Zöld fal - másképpen 

Hogy hogyan lehet megoldani, hogy a növények maradjanak a falon, de mégse legyen velük annyi gond, és a rovarok se hemzsegjenek a lakásban? Le kell cserélni az alkalmazott növényeket. 

Ezzel a fal ugyan kevésbé lesz dzsungel hatású, cserépbe rendezettebb képet mutat, nem vonzza a rovarokat – vagy legalábbis jóval kevésbé - és a karbantartása minimális idő és munkabefektetést igényel - sokszor még annyit sem. Hogy melyik lehet ez a növény? A moha és a zuzmó.

 

Mindkettő remek légtisztító, a zuzmók és a mohák legendás túlélők, látványosak, puhák és bárhol megtapadnak, legyen az a fal, vagy akár a mennyezet. Egy olasz cég foglalkozik jelenleg a telepítéssel, és amellett, hogy a növények összes előnyös tulajdonságával gazdagítják a teret, ráadásul kitűnő hangszigetelők is, amit a cég már más területeket is kiaknáz. 

Vagyis ha mindig vágyott egy növényekkel fedett falra, de nem akarta az ezzel járó macerát, akkor most itt a lehetőség, hogy megsokszorozza a lakásban található zöld felületek számát! 

képek és lead kép: inhabitat.com

 

 

Ezek is érdekelhetnek