2022. október 4. kedd
Ferenc

Mit tesz velünk a szélsőséges időjárás_

2021. március 14., 11:00
Mit tesz velünk a szélsőséges időjárás_

A klímakatasztrófa értelmezésében sajnos nagyon sokszor elveszünk a részletekben, ezért nem is igazán értjük, hogy miről is van szó. Azt mondjuk, melegszik a Föld, de mégis hidegrekordok dőlnek meg. Azt mondjuk, szárazság van, de mégis egyre - másra közöljük a híreket a rekordmennyiségű csapadékról. Fura módon azonban ezek mind ugyanazt a jelenséget támogatják: a felmelegedést. 

Egy rendszerről van szó ugyanis, mely kényes egyensúlyban van. A “megszokott” időjáráskulcs a Föld hőmérséklete, ez ugyanis a rendszer egyik legfontosabb alapköve. Ha pedig ezt mozdítjuk, akkor igen sok részlet is megváltozik. 

A könnyebb érthetőség miatt inkább érzékeltetünk: Oroville-tó, Kalifornia. 

kép: DWR

A tó nem csak amiatt kifejezetten fontos, mert szép hajók állnak rajta. Amikor tele van mintegy 7 millió ember vízellátást biztosítja, a mezőgazdasági öntözésről és a vízerőmű általi energiatermelésről nem is beszélve. Ez Kalifornia második legnagyobb víztározója. 

Most azonban egy kicsit más képet mutat. Ennek oka a szárazság. Igaz, Kaliforniában is vannak erős havazások - a hegyekben - és komoly esőzések is, de ezek összesen nem hoznak akkora mennyiségű csapadékot, mint amit a 2014-óta tartó szárazság elvesz. 

 

 

Persze most sem új jelenségről van szó, de ettől még problémás. Kalifornia életében a szárazság nem új, az évekig elhúzódó aszály sem lep meg senkit. Amikor vége van, akkor minden visszaáll a megszokott rendszerbe, és lehet készülni a következő aszályos időszakra. Csakhogy most a szakemberek előrejelzései szerint több, mint 10 évről van szó, mely aszályban telik majd, és erre bizony egyáltalán nincsen felkészülve sem Kalifornia, sem a bolygó más területei. 

kép: carbonbrief.org

A klímakatasztrófa szélsőségessé teszi az időjárást, és ezek a szélsőségek olyan körülményeket képesek teremteni, melyekkel egész egyszerűen nem vagyunk képesek együtt élni. A klímánk megóvása így érthetően az életformánk (vagy legalább egy részének) megóvását is jelenti. 

lead kép: ppic.org

 

Ezek is érdekelhetnek