2020. december 5. szombat
Vilma

Mindkét Koreát megviselte a monszun, ami rekordhosszú idén

2020. augusztus 16., 08:00
Mindkét Koreát megviselte a monszun, ami rekordhosszú idén

A monszun idén különösen sok kárt okozott. Az Indiában dúló pusztításról már többször hírt adtunk, de az esőzések nem csak ezen a területen okoznak gondot. 

kép: EPA

A Koreai-félsziget szintén a monszunnal küzd, méghozzá 33 éve a leghosszabb monszun időszakkal, mely erősen rányomja a bélyegét mind az északi, mind pedig a déli államra. Mindkét területen gondot okoznak a villámáradások és a megáradt folyók, nem is beszélve a földcsuszamlásokról, melyekre technikailag most már az egész félsziget bármelyik területén sor kerülhet 

kép: edition.cnn.com

 

Az észak-koreai állam zárkózottsága és kevésbé megbízható hírei miatt az ottani károkról inkább becslések vannak. A jelentések alapján azonban minimum 1000 ház megsemmisült, és 600 hektárnyi rizsföldet pusztított el a monszun. 

kép: ARIRANG NEWS-YouTube

Dél-Koreában ezzel szemben a hivatalos állami adatok szerint mintegy 9300 hektárnyi termőföldön pusztult el a termés, és 9500 állami és magán épület sérült vagy semmisült meg a heves esőzések következtében. A helyi hatóságok megerősítették, hogy az 50 napja húzódó monszun következtében 30 halottról tudnak, illetve 12 személyt eltűntként kezelnek. 

kép: EPA

lead kép: english.chosun.com