2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Minden nap 115 ember halt meg a szélsőséges időjárás miatt az elmúlt 50 évben

2022. április 4., 14:00
Minden nap 115 ember halt meg a szélsőséges időjárás miatt az elmúlt 50 évben

Sokszor említettük már, hogy a klímakatasztrófa egyik első, és jól tetten érhető következménye a szélsőségessé váló időjárás. A meteorológiai világnap kapcsán erről is beszélt Radics Kornélia, az OMSZ vezetője. 

A szakember elmondta, hogy az elmúlt 50 évben bizony erősen megszaporodtak a szélsőséges időjárási események, illetve az ezek kapcsán fellépő katasztrófák, melyek a szélhez, vízhez vagy éppen a hőséghez köthetőek. 

 

Pontosabban: mintegy 11 000 elemi csapással lehet számolni az elmúlt 50 évben. Ez átlagosan naponta egy ilyen jellegű katasztrófát jelent a Földön, ami nagyon nagy szám. Emellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a katasztrófák bizony emberéleteket is követelnek. 

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta 115 ember életét követelik ezek a csapások. A feladat pedig egyrészt mindenképpen a jobb figyelmeztető rendszerek kidolgozása, mely időt nyer az embereknek a reagálásra, másrészt pedig a szélsőséges eseményeket kiváltó klímaváltozás fékezése, megállítása. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek