2023. június 3. szombat
Klotild

Mi lesz veled, karácsonyfa

2021. január 18., 08:00
Mi lesz veled, karácsonyfa

A fél világ számára a legjelentősebb ünnep a karácsony. Sok olyan család is ünnepli a fenyőfával és ajándékokkal megtűzdelt téli napot, akik vallásukat tekintve nem tartoznak a kereszténységhez, de a hagyományt tartják. Azonban a karácsony sokak szemében felesleges pazarlást is jelent. 

A fenyő 

Most nem is az ajándékokról, és nem a kidobott töménytelen mennyiségű élelmiszerről van szó - bár ezek is bőven megérnének egy kis odafigyelést - hanem a karácsony ékéről, a fenyőfáról. Mi is legyen vele, hiszen sokan érzik azt, hogy nagyon nem fair egy fát megfosztani az életétől csupán két heti tündöklésért egy szobában. 

kép: arbordayblog.org

Igazuk is van, de érdemes tisztázni, hogy a karácsonyi fenyők nem erdőkből, hanem ültetvényekről származnak, vagyis mesterségesen telepített fákról van szó. Ez azért fontos, mert az ültetési távolság okán ezeknek a fáknak nincsen esélye arra, hogy hatalmas és öreg matuzsálemekké fejlődjenek, mindenképpen ki kell vágni őket. 

 

Utóélet 

A fák a szobában eltöltött rövid kitérő után a szemetes mellett végzik, de szerencsére nem a szeméttelepre kerülnek. A gyűjtést követően a fákat megtisztítják a rajtuk felejtett csecsebecséktől, és aprítják, majd komposztálják. 

Azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha lemaradtunk a szemétszállításról, pontosabban a fa elszállításáról. Ezt egyrészt jellemzően pótolhatjuk egy későbbi időpontban, másrészt a fát mi magunk is hasznosíthatjuk. 

kép: goodhousekeeping.com

A tűlevelek szépen lepotyognak, összepiszkolva ezzel gyakorlatilag mindent a szobában. Ha azonban összesöpörjük és olyan növény alá szórjuk, amelyik igényli a savanyú talajt, akkor máris megtaláltuk számukra az ideális helyet. Mulcs gyanánt sem utolsó, és mivel igen lassan bomlik le, azzal sem nagyon lesz gondunk, hogy esetleg túlságosan savanyú talajt eredményez. 

A vastagabb ágak és a törzs pedig száraz helyen nyáron tökéletes alapanyaga lehet egy bográcsozós tűznek, hiszen garantáltan vegyszermentes, nem is beszélve a kellemes illatáról, amit égés közben is élvezhetünk - persze csak óvatosan! 

lead kép: aol.com

Ezek is érdekelhetnek