2023. március 21. kedd
Benedek

Mi legyen veled, műanyag? Építkezzünk vele!

2021. február 28., 14:00
Mi legyen veled, műanyag? Építkezzünk vele!

A műanyag problematikája bőven ad munkát az emberiségnek. Nincs is olyan hét, hogy ne foglalkoznánk mi is a műanyagok jelentette már rég tragikusba fordult helyzettel, de dacára az erőfeszítéseknek, nem nagyon javul a helyzet.  

Betiltva, szeretve, gyűlölve 

A műanyagokkal kapcsolatos érzelmeinket nehéz lenne megfogalmazni. Tudjuk, milyen rombolóak, de szívesen vesszük az olcsó műanyag termékeket. Nem akarjuk az állatok életét veszélyeztetni, de ha éppen nincs már, akkor műanyag zacskókat is veszünk, sajnos nagyon nagy számban. Hiába tiltjuk be az egyszer használatos műanyagok gyártását és forgalmazását, hiszen mellette tonnaszám gyártunk más műanyagokat, melyeket ugyan elvileg újra lehetne hasznosítani egyszer-kétszer, erre egyszerűen nincsen kapacitásunk. 

kép: gjenge.co.ke

A műanyag pedig velünk marad. A tengerekben, a partokon, a növényzetbe akadva, az állatok lábába gabalyodva, vagy éppen bélcsavarodást okozva. A műanyag örök - és ez nem vicc, egyes műanyagok lebomlási ideje akár több ezer vagy több 10 000 év is lehet. 

 

 

Örök? 

Ha a műanyag örök, akkor a hulladék, amit termelünk folyamatosan velünk lesz. De ha örök, vagyis a tartóssága messze felülmúlja a legtöbb ismert anyagét, akkor miért nem arra használjuk, ami kézenfekvő: tartós, évszázadokig, vagy évezredekig is fennálló dolgokat hozni létre belőle! 

kép: pangeaa.com

Kenyában is erre a következtetésre jutottak, pontosabban a Gjenge Makers nevű startup cég elégelte meg azt, hogy mindent eláraszt a műanyag. Elkezdte begyűjteni a csomagolási hulladékokat, a műanyag vödröket, zacskókat és samponos, tejespalackokat, és téglát készítenek belőle, mely erősebb, mint a beton. 

A gyártás lelke a nagy, a közepes és a kis sűrűségű polietilén anyagok keverésében rejlik. Sajnos éppen a PET palacokat – melyek a leggyakoribb műanyaghulladékok - nem tudják így feldolgozni, de a vállalkozás így is 20 millió tonna műanyagot hasznosított újra téglák formájában az utóbbi 4 évben, ami nem kis teljesítmény. 

lead kép: wevux.com

Ezek is érdekelhetnek