2021. november 30. kedd
Andor, András

Mi is visszatérünk a körforgásba, ha hagyjuk

2019. augusztus 7., 16:00
Mi is visszatérünk a körforgásba, ha hagyjuk

A halál az élet természetes velejárója, része annak a körforgásnak, melyben minden dolog részt vesz, ami csak létezik a természetben. Mi, emberek erősen elszakadtunk a természettől, városokban, betonfalak közt élünk, és már a halál is tabu lett, a temetés pedig sokszor még káros is a bolygónkra nézve. 

Búcsú 

Senkitől nincs jogunk megvonni a búcsúzás, az emlékezés lehetőségét, de biztosíthatunk erre olyan megoldásokat is, amik a Földnek sem tesznek rosszat. Mert a klasszikus temetők nem ilyenek, hiszen rengeteg bennük a beton, az oda nem illő anyagok, és kissé mesterkélt hatást keltenek. Ma már sok helyen éppen ezek miatt – de főleg azért, hogy végre valóban visszatérhessenek a körforgásba - választják az ökotudatosabb megoldásokat. 

kép: naturalpathsanctuary.org

Ezek közt van arra lehetőség, hogy az elhunyt hamvait egy olyan urnába helyezzék, ami teljesen lebomlik, és amiben egy fa magja is helyet kap. Így a gyászunkat egy új élet enyhítheti. A gond az öko megoldásokkal sok helyen az, hogy hamvasztani kell hozzá a halottakat, és ezt egyes vallások tiltják, ráadásul sokan ódzkodnak tőle. 

Emlékezés a természetben 

Az Egyesült Királyságban mára 360 öko temető működik, melyeknek lényege, hogy sem sírhelyek, sem fejfák, sem utak, sem rengeteg szemét nincsen bennük. A halottakat nem fémmel összefogott fa koporsókban temetik, mert azok csak nagyon nehezen bomlanak le. Így nincs is akkora költség vele, ráadásul a szertartást is mi magunk határozhatjuk meg. Maga a temető lehet egy hatalmas rét, egy erdő, de akár egy orchideakert is. A lényege, hogy egyszerű legyen, fejfák és más kellékek nélkül. A temetések is egyszerűek, az oda vitt virágokat, koszorúkat, emléktárgyakat pedig a szertartás után el is szállítják. 

kép: emlekerdo.hu

Ezeken a helyeken úgy emlékezhetünk, ahogyan szeretnénk. Egyesek közös piknikkel, mások csak csendes szemlélődéssel, a lényeg, hogy békében, a természetben, nyugodt környezetben. Jelenleg hazánkban egyetlen ilyen hely létezik, a Tata melletti Emlékerdő. 

lead kép: respectgb.co.uk

Ezek is érdekelhetnek