2022. augusztus 17. szerda
Jácint

Mexikó 30 éve nem látott szárazsággal küzd, több tava is haldoklik a vízhiány miatt

2021. április 28., 08:00
Mexikó 30 éve nem látott szárazsággal küzd, több  tava is haldoklik a vízhiány miatt

30 éve nem látott mértékű szárazsággal kell megküzdenie Mexikónak. A 9 millió lakosú főváros számára kapaszkodót már igazán csak a városon kívül található víztározók jelentenek, a város saját vízkészlete szinte teljesen kiapadt. 

kép: Fernando Llano/AP Photo

Persze a szárazság a víztározókra sincsen jó hatással, de egyelőre nagyjából 44%-os kapacitással rendelkeznek, ami még elfogadható. Ugyanakkor a szárazság hatására sokan kezdik öntözni kertjeiket, mely jelentősen ronthat a helyzeten.

kép: Fernando Llano/AP Photo

 

 

 

Más területeken azonban a helyzet ennél is rosszabb, és mivel az ország 85%-át érinti a jelenség, a városok egymástól sem igen remélhetnek segítséget. A szárazság mértékét az is jól mutatja, hogy a szakemberek erősen aggódnak, hogy Mexikó egyik nagy  tava, a Cuitzeo-tó teljesen kiszárad. 

kép: El Heraldo de Mexico-YouTube

A tó medrének jelenleg 75%-a ürült ki, a benne található 19 halfajból mára csak 6 maradt életben. A tó környezetében élők pedig komoly porviharokkal kénytelenek számolni, mely légúti és bélfertőzések melegágya. A tó kiszáradásának fő oka a szárazság, de erősen hozzájárul a folyamatos erdőirtás, mely a víz környezetét érinti, illetve a nagy volumenű építkezések is. 

kép: siouxlandproud.com

lead kép: mexiconewsdaily.com

Ezek is érdekelhetnek