2022. december 9. péntek
Natália

Messze nem élettelen az óceánon lebegő szemétsziget, de ez nagyon nem jó hír...

2022. január 4., 14:00
Messze nem élettelen az óceánon lebegő szemétsziget, de ez nagyon nem jó hír...

Tudjuk, hogy létezik, de ez nem jelenti azt, hogy tudunk, ne adj’ isten akarunk tenni ellene. A Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt, vagyis az GPGP évek óta az életünk része, és bár nem szeretjük, hogy ott van, de tenni nem igazán teszünk ellene. 

kép: edu.glogster.com

Tudjuk, hogy hatalmas károkat okoz az óceánban, de ennek ellenére hizlaljuk, hiszen tonnaszám öntjük a műanyag hulladékot a vizeinkbe. Vannak projektek, melyek igyekeznek megtisztítani a vizeket, de ezek sem volumenükben, sem hatékonyságukban nem elegendőek ahhoz, hogy valós és főleg tartós eredményt hozzanak. A műanyagot kiszűrni a vízből drága lenne, és ha még meg is tennénk, nem tudunk vele mit kezdeni. Így csak gyártjuk és gyártjuk, és reméljük, hogy valamikor, valaki majd megoldja a gondot, amit mi hívtunk életre, és táplálunk töretlenül. 

 

 

Az élet azonban megy tovább, és ahogyan az lenni szokott, egy nagy problémából az idő még nagyobbat faraghat. A GPGP esetében ez pontosan így van. Mivel a műanyag jelentősen tovább megmarad a vízben, mint a többi, természetes hordalék, így az élet is megjelenik rajta. A sziget 90%-án növények és állatok igencsak nagy tömegben telepednek meg. Ez elsőre nem is hangzik rosszul, hiszen élőhelyet teremt bizonyos lényeknek, ráadásul, mivel a Kalifornia partjaitól mintegy 2000 km-re található, így nem is háborgatják a fejlődő ökoszisztémát. 

kép: view.genial.ly

A probléma az, hogy szívós, invazív fajok utaznak a szeméthalmon, és bizony előbb vagy utóbb partot is érnek. Olyan fajokról beszélünk, melyek például Japán partjainál honosak, és természetes körülmények között igen kis esélyük lenne az USA partvidékére jutni, de a sziget erre tökéletes lehetőséget biztosít. 

A szennyezésnek tehát - mint szinte minden alkalommal - lényegesen nagyobb és hosszabb távú romboló hatásai lehetnek, mint azt elsőre sejtettük volna. A műanyag életünk része, de ahhoz, hogy a bolygót megtarthassuk, élhetően, a növény és állatvilággal együtt, a műanyagról kénytelenek leszünk lemondani. Teljesen. 

lead kép: hug-tree.co.za

Ezek is érdekelhetnek