
Szerencsére egyre jobban terjed a környezettudatos világnézet, az emberek igyekeznek a lehetÅ‘ legjobban igazodni ehhez. Ilyenkor azonban sok kérdés felmerülhet, amire nem is olyan egyszerű választ adni. Az egyik ezek közül - mely a koronavÃrus miatt igencsak elÅ‘térbe került -, hogy mennyire lehet környezetbarát az ételrendeléskor használt szállÃtóedény.
kép: cater4you.co.uk
Nyilván a legjobb, ha magunk főzünk otthon, de ha már rendelünk, akkor szeretnénk azt a leginkább környezetbarát módon megtenni. A kérdés most arrahegyeződikki, hogy vajon az egyszer használatos, vagy a tartós ételtárolók jelentik a jobb megoldást. A kérdés pedig nem olyan egyszerű.
Egy egyszer használatos ételtároló esetében az életút a következÅ‘: beszerezzük, jellemzÅ‘en KÃnából, de szerencsére sok esetben már sokkal közelebbrÅ‘l - akár itthonról - a dobozt. Már ennek is van egy karbonlábnyoma, de a történet itt messze nem ér véget. A kiszállÃtás, majd a szeméttelepre kerülés, végül pedig a lebomlás is szerepet játszik abban, hogy az eldobható tárolók nem túl jó alternatÃvái az ételkiszállÃtásnak.
ARakunstartup a jövÅ‘t az acél ételhordókban látja, és ebben lehet valami. ADenkstattHungary Környezettechnológiai és Management Tanácsadó Kft.-vel végzett kutatásuk megmutatta, hogy mikor is válik jobb megoldássá az acél ételhordó az eldobhatóval szemben. Ebbe belevették azt is, hogy az acél is többnyire KÃnából érkezik hozzánk, és azt is, hogy ennek elmosása vÃz és vegyszer fogyasztással jár.
kép: amazon.com
Persze a kimutatásban sok változó is szerepel, mert nem mindegy, hogy az edényt géppel vagy kézzel mossák el, ahogyan az sem, hogy elsétálunk az étterembe visszaadni az edényt, vagy külön ezért autóba ülünk. Mindezekkel együtt igaz, hogy nagyjából a 20. elmosás után már lenyomja a kÃnai műanyagot az acél ételhordó, de a 25. után már a hazai gyártásút is. A biológiailag lebomló hordozóedényekkel szemben már 50 mosásra is szükség lehet a gyÅ‘zelemhez, de egy acél ételtartót elképesztÅ‘en sokszor lehet alaposan elmosni, mÃg már nem lesz alkalmas az élelmiszer tárolására. És ha mindezt okosan tesszük, akkor a már nem használt ételtárolók újrahasznosÃtásával valóban környezettudatos alternatÃvává léphetnek elÅ‘.
Az üvegvagy tartós műanyag ételhordókkal szemben az acél nem olyan sérülékeny, és nem is oldódnak ki belÅ‘le mérgezÅ‘ anyagok, vagyis biztosan jó választás. A visszaszállÃtás megoldása azonban még fejlesztésre vár, hiszen az ember számára sajnos a kényelem sokszor elÅ‘rébb való a környezettudatosságnál.
lead kép: ubuy.vn