2022. május 29. vasárnap
Magdolna

Melegrekord dőlt meg, ezúttal Izlandon

2021. augusztus 27., 11:00
Melegrekord dőlt meg, ezúttal Izlandon

Bár még csak augusztus vége van, kénytelenek voltunk előszedni a pulóvereket, sőt, azok, akik éjjel vagy hajnalban is az utcán voltak a kabátokat is nagyon kellemesnek érezték magukon. Az őszies idő augusztus 20 után nem olyan ritka, de azért most elég hideg van. 

kép: patch.com

Nem úgy, mint Izlandon. A Brit-szigetek felett egy anticiklon örvénylik, ennek peremén pedig szokatlanul meleg levegő áramlik a szigetország fölé. Bár a nyári hónapoknak ott is a végén járnak, most egy rekord is megdőlt, sőt, egy másik is megdőlni látszik. 

kép: donegaldaily.com

A valaha mért legmelegebb augusztusi nap Izlandon mostantól 2021 augusztus 25-höz köthető. Ezen a napon ugyanis Hallormsstadhurban 29,4 °C-ot regisztráltak, ami elsőre nem tűnik olyan soknak, ám Izlandon ez már kritikusan magas értéknek tekinthető. 

 

 

Főleg úgy, ha azt is hozzátesszük, hogy a szigetországban a valaha mért legmagasabb hőmérséklet 30,5°C volt, melyet 1939 június 22-én sikerült rögzítenie a szakembereknek. Mivel a front továbbra is meglepően meleg levegőt szállít, így az is előfordulhat, hogy ezt a rekordot is maga mögött tudhatja majd az ország. 

kép: reise.actro.eu

Az idei nyár Európa számára olyan melegeket hozott és olyan sok esetben, hogy nem lehet azon csodálkozni, hogy a top háromba is bekerült. De világszinten is egyre jobban lehet érzi a klímakatasztrófa hatásait, és ez nem csak a felszaporodó időjárási katasztrófákon érhető tetten, hanem az egyre durvuló kánikulákon is. 

kép: reise.actro.eu

lead kép: reise.actro.eu

 

Ezek is érdekelhetnek