2020. november 30. hétfő
Andor, András

Megvan a Tesla lélegeztetőgépe

2020. április 19., 16:00
Megvan a Tesla lélegeztetőgépe

A koronavírus miatt teljesen felborult a kereslet és a kínálat rendszere a bolygón. Ennek “köszönhetjük”, hogy az amerikai gazdák milliószám öntik ki a tejet, vagy, hogy a földeken egyszerűen kénytelenek beszántani a megtermelt élelmiszereket, hiszen nincs, aki megvegye azokat. De más oldalon is történt változás, ami örvendetes. 

Nem autó 

Több autógyár is felajánlotta, hogy mostantól lélegeztető gépeket fognak gyártani. Erre hatalmas szükség lenne, hiszen “békeidőben” egy-egy lélegeztetőgép gyártó heti 700 darabot készített ebből a gépből, jelenleg pedig a termelést feltornázták heti 2-3000 darabra. De ez is kevés, hiszen az előzetes becslések szerint csak az USA 500 ezer darabot igényelne belőle. A gyártók tehát léptek. 

kép: globalvillagespace.com

Mivel a koronavírus miatt a legtöbb gyár leállt, a szennyezés is jóval alacsonyabb lett. A gyártás újraindítása azonban most nem jelent kiugró növekedést, hiszen igyekeznek az autók lehető legtöbb alkatrészét felhasználni. Ez azonban nem egyszerű, és hiába az ígéretek, sem a Ford, sem a GM nem kezdte meg a gépek gyártását, ahogyan ígérte, ugyanis nincsen hozzá sem alkatrész, sem olyan személyzet, mely képes lenne a gépeket összeszerelni. 

 

Tesla 

tesla már rég kivívta magának a tiszteletet. Nem csak azért, mert az egyik első sorozatgyártású villanyautóként a környezetvédők nagy kedvence, és nem is azért, mert elegáns és megbízható. Elon Musk több olyan lépést is tett, mely a világot segít kimozdítani a klímaválság jelentette fenyegetésből, legyen szó a többször használható rakétáról, az energiatárolás fejlesztéséről, vagy a folyamatban lévő Hyperloop projektról. 

kép: internewscast.com

Most is a Tesla az egyik első, aki nem csak ígér, hanem valóban lép is. Megkezdték ugyanis a lélegeztetőgépek legyártását a kórházaknak. Ehhez valószínűleg segítséget kaptak a Medtonic orvosi műszergyártótól, de a lényeg az, hogy a tesla a lehető legtöbb saját alkatrészt felhasználva előállt egy működő, a feladatot tökéletesen teljesítő prototípussal, ami gyártásra is alkalmas, vagyis ebben az esetben az út már nyitva is van.  

A gépnek plusz környezeti haszna, hogy nagyon jól látható belőle, hogy már meglévő alapanyagokból és elkészült alkatrészekből is lehet valami egészen mást létrehozni, vagyis nem kell mindig mindent külön legyártatni, ami energia, pénz, és persze sok-sok hulladék is egyben.  

lead kép: ibtimes.com