2020. november 30. hétfő
Andor, András

Megvan a megoldás, hogyan szabaduljunk meg a mikroműanyagoktól!

2019. augusztus 2., 08:00
Megvan a megoldás, hogyan szabaduljunk meg a mikroműanyagoktól!

Meglett, bölcs tudósok százai dolgoznak azon, hogy a lehető legjobb megoldást tudjuk kidolgozni a műanyagszennyezés megfékezésére. De nem szabad kihagyni az egyenletből a fiatal generációt sem, azt a tudományos érdeklődéssel rendelkező 13 és 18 év közti korosztályt, ahonnan most egy elképesztően jó ötlet érkezett a mikroműanyagok vízből való kivonására. 

Kell a vérfrissítés 

A nagy cégek szerencsére rendre támogatják azokat a kezdeményezéseket, melyeken a fiatalabb generáció is megmutathatja, ha van valamilyen ötlete amivel a világunk jobb lehet. Jelen esetben a Google Sience Fair pályázatáról van szó, melyet többek közt a National Geographic, vagy a Lego is támogat. 

kép: justimagine.aurecongroup.com

A pályázaton elindult az ír fiatal, Fionn Ferreira is, aki kidolgozott egy eljárást arra, hogyan is lehetne a mikroműanyagokat kivonni a vízből. A cél az volt, hogy a szennyvízzel együtt a mikroműanyagok ne juthassanak be a természetes vizeinkbe, hiszen itt komoly károkat okoznak az élővilágban. Nem utolsó sorban pedig a vízen és az állatokon keresztül ma már az emberekben is kimutathatóan jelen vannak a műanyagok folyamatosa aprózódásával keletkező mikro méretű szemcsék. 

Ki velük 

A fiatal olaj és magnetitpor elegyítésével előállított egy ferrofluid nevű anyagot. Ez az anyag folyékony, mégis erősen polarizálható. A vízhez adva az anyag összegyűjti a mikroműanyagokat, majd a polarizációhoz használt mágnes segítségével mind a folyadék, mind pedig a mikroműanyagok kiemelhetőek. 

kép: sustyvibes.com

A tini a kísérletet nem kevesebb, mint 1000 alkalommal végezte el otthon, és az eredmények kifejezetten bíztatóak. A legjobban a mosogatógépből kifolyó víz reagált a ferrofluidos eljárásra a legjobban, míg a polipropilén szemcsék - ezek főleg csomagolóanyagokból, fóliákból származó mikorműanyagok - a legkevésbé. De még ezzel együtt is az eljárás hatékonysága 87%-os, ami kiemelkedő teljesítmény. Nem is csoda, hogy az ír fiatal bezsebelhette a tudományos pályázat 50 000 dolláros fődíját is. Persze itt még nem áll meg a fejlesztés. Ferreira azon dolgozik, hogy ötletét ipari szintre lehessen emelni, vagyis, hogy ne csak egy pohár vízben okozzon felfordulást, hanem hogy valódi segítséget jelenthessen a mikorműanyagok problémájára. 

lead kép: avadaenvironmental.com