2022. július 1. péntek
Annamária, Tihamér

Megszületett a műanyagmegállapodás, csak azt nem lehet tudni, hogy ennek örüljünk-e

2022. március 13., 14:00
Megszületett a műanyagmegállapodás, csak azt nem lehet tudni, hogy ennek örüljünk-e

A műanyagszennyezés megállításának problémája évek óta terítéken van, de komoly próbálkozás a helyzet megoldására egyelőre nem született. Most az ENSZ megállapodott a világ első globális műanyag-szennyezési egyezményének létrehozásáról, ami végre egy igazán nagy lépés lehet, már csak az a kérdés, hogy melyik irányba. 

Ez elsőre fura lehet, de sajnos kétségessé teszi a műanyagok elleni igazi harc alapdokumentumaként való értelmezést, hogy az egyezményt üdvözölték a környezetvédelmi szervezetek mellett az ipar lobbistái is. Ez pedig olyan túl sok jót nem tartogat. 

A következő két évben az országok kidolgozzák az egyezmény részleteit, melyben több irány is próbál előre törni. Az első, amit a nagy petrolkémiai cégek, és persze ezek országai szeretnének, hogy a műanyagválság kezelése a jobb hulladékkezelésben csúcsosodjon ki. Alapvetően ez nem lenne rossz elképzelés, de az utóbbi években a hulladékkezelés lehetőségei szépen a háttérbe szorultak, és a szemét, mint olcsó energiaforrás az égetőkben végezte. Ez pedig elképesztő környezetterhelést eredményez. 

 

Egy másik irány - melyet a jelentős műanyag bevételeket elkönyvelő Japán tart ideálisnak az lehet, hogy a bio-műanyagok piacát szélesítik a hagyományos műanyagok terhére. Ez is pusztán félmegoldás, hiszen legyen szó bármilyen bio-műanyagról, annak lebomlása igazán csak ipari komposztálással oldható meg, és ehhez is lényegesen fejlettebb, tökéletesebb hulladékgyűjtésre lenne szükség. 

A harmadik irány, melyet több európai ország is képvisel, valamint a környezetvédő szervezetek is vehemensen szorgalmazzák az, hogy jelentősen fogják vissza az egyszer használatos műanyagok, később pedig mindenféle műanyag termelését. Ez célnak szép, de a nagyhatalommal rendelkező országok, mint az USA, Kína vagy éppen Japán komolyan érdekeltek a műanyagpiacokon, így sajnos ez az elképzelés teljes valójában még sokáig nem fog megvalósulni.  

Hogy merre indul el az ENSZ megállapodás, az a következő két év, és a közben kialakuló hatalmi és gazdasági helyzetek fogják meghatározni. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek