2022. december 8. csütörtök
Mária

Megjött Bailu és 500 mm esőt hoz egyetlen nap alatt

2019. augusztus 27., 12:00
Megjött Bailu és 500 mm esőt hoz egyetlen nap alatt

Dél-Tajvan megismerhette Bailut, de ennek a találkozásnak senki nem örült. A tájfun landoláskor 108 km/h erejű állandó széllel, és 130 km/h körüli széllökésekkel érkezett. 

kép: aljazeera.com

A hatóságok előzetesen figyelmeztetést adtak ki, mivel egyes területeken a várható kifejezetten heves esőzések egyetlen nap alatt akár 500 mm csapadékot is hozhatnak. Ez így is történt, több hegyi faluban is 19 óra leforgása alatt 430-440 mm eső hullott, Liushidanshanban 480 mm-el kellett megbirkózni. 

kép: m.focustaiwan.tw

A hatalmas mennyiségű eső természetesen más gondokat is hozott magával. Több településre is vörös riasztást adtak ki a földcsuszamlások miatt. Az érintett területen összesen 350 helyi és nemzetközi repülőjáratot kellett törölni, de a közlekedési tilalom több kompot, vonatokat és persze az autókat is érintette, hiszen az utakat is le kellett zárni. Az áramellátás is akadozott a heves vihar következtében, mintegy 73 000 háztartás volt kénytelen nélkülözni azt. 

kép: chinaplus.cri.cn

A mentési és helyreállítási munkálatok folyamatosak, a vihar lassan Dél- Kína irányába mozog, így valószínűleg hallani fogunk még róla. 

kép: freemalaysiatoday.com

lead kép: azertag.az

Ezek is érdekelhetnek