2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Megjelent a szezon harmadik szupertájfunja, brutális erőt produkálva

2021. szeptember 29., 14:00
Megjelent a szezon harmadik szupertájfunja, brutális erőt produkálva

Arról már volt szó, hogy az Atlanti hurrikánszezon egyre jobban eldurvul. Bár még csak a szezon közepe táján tartunk, már a viharok számára kiosztott nevek java része elfogyott, vagyis biztosan alkalmazni kell majd a görög ábécé betűit is. 

kép: news.yahoo.com

A hurrikánszezon mellett a tájfunszezon is javában tart, és egyre - másra születnek a szuper-tájfunok, melyek megkeserítik Ázsia egyes részein élők mindennapjait. Most éppen Mindulle a soros a tombolásban. 

kép: trthaberstatic.cdn.wp.trt.com.tr

Ez is egy szuper-tájfun, és bár a tájfunok besorolására más skálát alkalmaznak, az egyszerűbb érthetőség miatt a hurrikánskálán Mindulle már most a négyes kategóriába tartozik - szuper-tájfun mivoltát pedig már rég kiérdemelte. 

 

 

 

A négyes kategóriát 240 km/h-ás tartós szeleinek köszönheti a viharrendszer, és mivel jelenleg is a nyílt víz felett tartózkodik, erősödése még nem ért véget. A négyes kategória felső határa 251 km/h, így jó esély mutatkozik arra, hogy Mindulle igazi szörnyeteggé váljon. 

kép: NASA

Bár az idei tájfunszezon harmadik szuper-tájfunjaként Mindulle elképesztő erőre tesz szert, nagy valószínűséggel csak a szélei érintik majd a szárazföldet, egészen pontosan Japán területét. Ez persze nem vigasz azoknak, akik ott élnek, ahol Mindulle karjai elérik a földet, hiszen így is jelentős pusztításra lehet számítani a tájfun nyomán. 

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

lead kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

Ezek is érdekelhetnek