2023. január 31. kedd
Marcella

Megérkezett a Green New Deal ázsiába 

2020. április 22., 12:00
Megérkezett a Green New Deal ázsiába 

A klímakatasztrófa ügyében sajnos kikerülhetetlenül nagy szerepe van a politikának és a gazdaságnak is. A tenni akarás most még kevés, ehhez kellenek az olyan lehetőségek is, mint amit az amerikai Green New Deal. 

Zöld jövő 

Sokan és sok helyen foglalkoztak már a meghirdetett programmal, mely az amerikai politikában a demokraták nagy terve. Trump ellenfele - bárki is legyen majd az – ezzel a tervvel léphet nagyot, ezzel oldhatja meg a világ gondjait, persze akkor, ha működik. 

kép: Republic of Korea Jeon Han Flickr

A terv azonban nem csak az USA sajátja, ahhoz nagyon sok vezető ország politikusai is csatlakoztak, és szeretnék megvalósítani. Köztük vannak az ázsiai régió egyik legjelentősebb károsanyag-kibocsátó országának politikusai is, akik Dél-Koreában a jelenlegi kormánypártot képviselik. Ez azért is fontos, mert az országban a koronavírus járvány kellős közepén tartották meg a választásokat, ahol az emberek bizony a zöld program mellett tették le a voksukat. Mit jelent ez? 

 

Mit jelent ez? 

A járvány nagyon sok dologba beleszól a világban, és nagyon sok olyan részletre tanít meg bennünket, melyekkel sokkal szebbé, élhetőbbé tehetjük a világunkat. Sajnos azonban a gazdaság érdekei sokszor előrébb valóak a klíma ügyénél, még akkor is, ha hosszabb távon hatalmas károkat okozhatnak. A járvány miatt nagyon sok elemző tart attól, hogy a gazdaság újraindításának érdekében a fosszilis anyagok felvirágzása kezdődik újra, és visszaesik a tiszta energiák iránti érdeklődés. 

kép: Planetpix Alamy

A dél-koreai események azért nagyon fontosak, mert az ország a hetedik legnagyobb károsanyag-kibocsátó a világon, és most hivatalosan is vállalja, hogy 2050-re klímasemlegessé válik. Ez nagy szó, hiszen energiatermelése most is 40%-ban a szénre épül, illetve egyik a legnagyobb szénipari beruházóknak. Ezen most változtatni fognak az új programmal, melyet meghirdettek, és melynek végrehajtására ígéretet is tettek.  

Külön jó oldala a lehetőségnek, hogy klímavédelmi szervezeteket is bevonnak a döntéshozatali rendszerbe, így nem is csoda, ha a változást minden helyi környezetvédelmi szervezet örömmel üdvözölte. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy az ígéretek mellett itt az ideje annak is, hogy a kormány megkezdje a tervek végrehajtását, amekkora lépésekkel csak lehetséges. 

lead kép: climateactionaustralia.wordpress.com

Ezek is érdekelhetnek