2023. február 8. szerda
Aranka

Megdőlt az abszolut melegrekord a briteknél

2022. július 21., 08:00
Megdőlt az abszolut melegrekord a briteknél

Vártak rá, készültek rá, szóltak róla, mégis mellbevágó élmény lehetett a britek számára, hogy a valaha mért legmagasabb hőmérsékleti rekordjuk is megdőlt július 19-én. Ráadásul most nem is csupán egy-két tizedfokról van szó. 

Az eddigi rekord sem született olyan régen, hiszen 2019 júniusa produkálta, de most több, mint másfél fokkal sikerült ezt meghaladni. 40,3°C-ot mértek Coningsby mérőállomáson. De ha ez nem lenne elég, akkor azt is tudni kell, hogy 34 állomáson regisztráltak rekord-magas hőmérsékleteket az Egyesült Királyságban. 

 

A meleg már napok óta jelen van a területen, Portugáliából és Spanyolországból érkezett, de a fokozódása egyben az enyhülés ígéretét is magával hozza, vagyis az élőlényeknek fog-összeszorítva ki kell bírni ezt a “kis” időt, és jön a hűvösebb levegő. 

A hőség fokozódása egy nyugat felől érkező hidegfront előoldalán vált ilyen intenzívvé, de nemsokára az enyhülés is érkezik. Na persze azért hideg nem lesz, de 30°C alá esik a hőmérséklet, ami azért nagy megkönnyebbülés lesz mindenkinek. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek