2021. november 28. vasárnap
Stefánia

Megállt a végítélet órája

2021. február 8., 08:00
Megállt a végítélet órája

A visszaszámlálás elég baljóslatú tud lenni, különösen abban az esetben, ha a számolás végén a világvége köszönt ránk. A tudósok sajnos sokszor nem tudják kellően jól megértetni magukat az emberekkel, hiszen sok olyan kifejezést használnak, sok olyan tényre hivatkoznak, amiket az átlag emberek egyszerűen nem is ismernek. A visszaszámolás azonban érthető. És hátborzongató. 

A végítélet órája 

Kifejezetten pozitív nevet sikerült választani annak a szerkezetnek, melyen óramutatók segítségével igyekeznek a szakemberek megmutatni, milyen közel is van az emberiség ahhoz, hogy teljes pusztulásba taszítsa önmagát. Nem véletlen persze a névválasztás sem, hiszen komoly problémákról van szó, amik nem csak közvetve, hanem direkt módon is képesek kiirtani az emberiséget. 

kép: EVA HAMBACH AFP VIA GETTY IMAGES

1947 óta az óra nagyon közel áll a végítélethez. Pontosabban fogalmazva egy 12 órás számlapon bemutatva, ahol ugye összesen 720 perc áll rendelkezésünkre mindössze néhány perc választ el minket a teljes pusztulástól, ami azért kicsit sem biztató. Főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy 2019-ben 100 másodpercre(!), azaz kicsit kevesebb, mint két percre állították át az óra mutatóit, köszönhetően a klímakatasztrófa és egy lehetséges atomháború kirobbanási esélyének. 

 

2020 

És akkor elérkeztünk 2020-hoz. Az évhez, ami igencsak durvára sikerült. Kezdve a világjárvánnyal, folytatva a természeti katasztrófákig, melyek közt szerepelnek gigantikus földrengések, elsöprő áradások sárlavinákkal, és persze a háromnegyed évig tomboló erdőtűz is. Nos, ebben az évben a tudósok az órát nem mozdították. Az emberiségnek van némi reménye, mert most nem lett kevesebb az időnk. 

kép: wired.co.uk

Hogy miért nem? Mert e között a sok tragikus esemény között több dolog is elbújik, amik azonban kifejezetten pozitívak. Az óra áll, mert a természetnek volt lehetősége egy kicsit fellélegezni - ami számunkra lassabb életet jelentett. Áll az óra, mert a technológia és az összefogás segítségével egyre hatékonyabban vagyunk képesek felvenni a harcot az ember által kiváltott klímaváltozással szemben. És áll az óra, mert talán végre kezdjük érteni, hogy mi sem állunk a rendszer felett. A természet részei vagyunk, ha azt elpusztítjuk, semmivé válunk mi magunk is. 

lead kép: nbcnews.com

Ezek is érdekelhetnek