2023. március 23. csütörtök
Emőke

Medvehagymaszezon - nem mindenhol, és nem korlátlan mennyiségben gyűjthető!

2023. március 19., 11:00
Medvehagymaszezon - nem mindenhol, és nem korlátlan mennyiségben gyűjthető!

Itt a tavasz, ami azt is jelenti, hogy elérkezett a szezonja a foghagymás aromájú, kellemes, és kifejezetten hasznos gyógynövénynek, a medvehagymának. Ezt a vese és vértisztító növényt sokan fogyasztják előszeretettel. 

Bizony, sokan, nagyon sokan! A szüretet az erdőben sétálva végzik az emberek, de akár kifejezetten ezért is elautóznak távolabbi részekre, hogy nagyobb mennyiségben begyűjthessék a növényt. Mivel “ingyen” van, így sokan igyekeznek bespájzolni belőle, és meglepő mennyiségeket gyűjtenek. 

 

Mindenképpen tisztázni kell azonban, hogy ahogyan a gombák és más gyógynövények esetében is, itt is él a szabályozás: egyszerre egy napon egy személynek csak az egyéni szükségleteknek megfelelő mennyiséget lehet begyűjteni. 

Ez összesen a gyógynövényből fejenként napi két kilogramm lehet (egyébként a gombából is ennyit lehet begyűjteni), és ez semmi esetre sem történhet természetvédelmi területen. A medvehagyma kifejezetten finom tavaszi kuriózum, de ha ész nélkül szedjük mindenhonnan, akkor túl sokáig nem élvezhetjük majd az izét és a gyógyhatásait. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek