2020. október 30. péntek
Alfonz

Másfél méter jég Mexikóban

2019. július 2., 16:00
Másfél méter jég Mexikóban

Azt mondják, az emberek nem hiszik el, hogy baj van, amíg azt a saját bőrükön nem érzik. Mexikóban most már szinte biztos, hogy mindenki érzi és tudja: a klímakatasztrófa valóság. 

kép: bbc.com

Sohasem látott természeti jelenséggel kellett szembenéznie Guadalajara lakosainak. Az extrém meleg és a magas páratartalom ugyanis erőteljes jégesőt eredményezett. Ez azonban nem azért volt különleges esemény, mert nyáron jég esett, hiszen ez ilyenkor jellemző. Nem is azért, ami az USA területén volt tapasztalható, hogy golflabda, és annál is nagyobb méretű jéggolyók sortüze hullott a városra.

 

kép: bbc.com

Jelen esetben egy nagyon gyorsan bekövetkezett, hatalmas mennyiségű jéggel járó viharról volt szó. A jég egyes helyeken eléri a másfél méteres magasságot is, bár sokáig nem marad meg, hiszen a nyári forróság a vihar után visszatért. 

kép: bbc.com

Igaz, 01:50 és 02:10 között, amikor a vihar lecsapott, vagyis összesen 20 perc alatt 22°C-ról 14°C-ra esett vissza a hőmérséklet, így a jégeső megjelenése kicsit sem meglepő- írja a bbc.com. 

kép: bbc.com

Ekkora mennyiségű jég ilyen rövid idő alatt természetesen anyagi károkat is jelent. Nagyjából 200 házban, és több tucat autóban okozott károkat a vihar, de az anyagi veszteség még is sem jelentős. 

kép: bbc.com

lead kép: washingtonpost.com