2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Már emberek is utaztak a Hyperloop-on!

2020. november 16., 12:00
Már emberek is utaztak a Hyperloop-on!

Emlékeznek még a Hyperloop-raElon Musk ötlete lassan kezd testet ölteni, ami egyrészt egészen új szintre helyezheti a közlekedést, másrészt pedig a környezetvédelem számára is komoly előrelépést jelenthet. 

Fejlődés 

Hyperloop egy olyan vonat, mely légritkított levegőjű csőben közlekedne, elektromágnesek segítségével. A koncepció lényege, hogy tulajdonképpen bármiféle károsanyag - kibocsátás nélkül lehet vele utazni, hosszabb távon, a föld alatt, vagyis abszolút tehermentesítve ezzel a felszínt. Nem kell erdőket irtani a sínek lefektetéséhez, nem kell attól tartani, hogy állatok, emberek tévednek azokra. 

kép: Reuters

Hyperloop a repülés alternatívájaként is szóba került. Ennek oka az az egyszerű tény, hogy a koncepció képes olyan sebességet produkálni, amire a földi közlekedés eleddig képtelen volt. Ez pedig bizony 1000 km/h feletti száguldást jelent, vagyis ha a csőrendszerek elég szerteágazóak lesznek, akkor a repülést el is lehet felejteni, hiszen gyorsabb és lényegesen olcsóbb is lesz a vonatos közlekedés. Musk tervei szerint a megfelelően megépített konstrukció - mivel árammal működik, melyet megújuló forrásból nyernek – jegyei olcsóbbak lesznek, mint egy buszjegy. 

 

Virgin Hyperloop 

Sokáig nem igen lehetett hallani a tervekkel kapcsolatosan új dolgokat, de egy okos húzásnak köszönhetően ez most változott. A Hyperloop ugyanis nyílt forrású, vagyis bárki megkezdheti a fejlesztését. 

A Virgin Hyperloop pedig már ott tart, hogy utasokkal teszteli ezt a lehetőséget. Szám szerint kettővel, és egyelőre “csak” 173.8 km/h-ás sebességgel, de sikeresen! A lényeg, hogy a tesztek alapján a rendszer egyrészt alkalmas az utasszállításra, másrészt - és nem utolsó sorban – a biztonsági berendezéseknek köszönhetően megnyugtatóan biztonságos is. 

kép: cbsnews.com

A fejlesztésekből még sok van hátra, de kifejezetten biztató jel, hogy az USA területén a vákuumvasutakra vonatkozó szabályozó irányelveket már idő előtt közzétették, vagyis a csőposta-szerű utazás már nincs olyan messze, mint azt elsőre gondolnánk. 

lead kép: theverge.com

Ezek is érdekelhetnek