2023. június 3. szombat
Klotild

Már 5 halálos áldozata van Ciarának

2020. február 11., 12:00
Már 5 halálos áldozata van Ciarának

Ciara nem éppen egy kegyes hölgy. Az idei szélviharszezon harmadik, névvel ellátott vihara ugyanis már legalább 5 halálos áldozatot is szedett. Két ember Lengyelországban halt meg a vihar következtében, egy-egy pedig Svédországban, Szlovéniában és az Egyesült Királyságban. 

kép: watchers.news

A halálos áldozatok mellett a sérültek száma is igen magas. Ciara közlekedési káoszt is okozott. Egyrészt a heves szelek miatt a Heathrow repülőtér is járatok százait volt kénytelen törölni, de az esőzések miatt több út is a víz alá került, így járhatatlanná vált. 

Eddig a Cairngrom-hegységben mérték a legerősebb széllökéseket, ott 190 km=h volt a maximum. Az alacsonyabban fekvő területek közül Wales járt a legrosszabbul, itt 150 km=h volt a mért maximum szélerősség. Jelenleg is több, mint 170 árvíz figyelmeztetés van érvényben Észak-Anglia és a déli part mentén. 

kép: trtworld.com

Franciaországban 130 000 otthon maradt áram nélkül, és 130 km=h-ás széllel kellett számolni, az íreknél 10 000 háztartás sötétült el Ciara miatt. A németeknél, a Fekete Erdőben 170 km=h-ás szélerősséget mértek, a reptereken több járatot is töröltek, de még a vonatközlekedésben is fennakadások voltak. Hollandiában az erős szél miatt az amszterdami Schiphol reptéren 240 járatot töröltek. 

Ciara hazánkban sem bánik kesztyűs kézzel a lehetőségeivel, szélből és esőből is kijut nekünk. Szerencsére azonban a vihar estére más csillapodik, de még éjszaka is előfordulhatnak 45-60 km=h-ás széllökések az országban, főleg az északi országrészben és az Alföldön. 

kép: infostart.hu

lead kép: accuweather.com

Ezek is érdekelhetnek