2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Már 4 halálos áldozata van a McKinney-nek - Kalifornia idei leghalálosabb futótüzének

2022. augusztus 13., 14:00
Már 4 halálos áldozata van a McKinney-nek - Kalifornia idei leghalálosabb futótüzének

Számunkra az erdőtüzek mérete már így is túlságosan nagy, de meg sem közelítjük azokat a futótüzeket, melyek az USA területén tombolnak. Kalifornia leghalálosabb tűzvésze idén a McKinney névre keresztelt futótűz, mely ezt a címet az elmúlt napokban szerezte meg. 

Több, mint 23 négyzetkilométeres területen tomboló tűzvész eddig 4 halálos áldozatot szedett. Ketten az autójukban lelték halálukat, két holttestet pedig a tűz szélén találtak a hatóságok. A lángok eddig több, mint 100 épületet emésztettek el. 

 

 

 

A tűz méretéből adódóan egy igen érdekes meteorológiai jelenséget is létrehoz - a McKinney már 4 alkalommal is megtette –, ez pedig a pirokumulonimbus vagyis egy füstviharfelhő, mely a sztratoszférában jön létre. 

Az ilyen méretű futótüzek saját időjárást képesek létrehozni, melynek során az is előfordul, hogy heves esőzések alakulnak ki a tűz közelében, melyek ugyan a lángokat nem oltják el, de további komoly gondokat okozhatnak – ilyen az a villámáradás is, mellyel a McKinney további munkát adott a tűzoltóknak a futótűz közelében. 

képek és lead kép: DAVID MCNEW - AFP

Ezek is érdekelhetnek