2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

Már 25 halálos áldozata van a Dél-Afrikában tomboló ítéletidőnek

2022. január 22., 08:00
Már 25 halálos áldozata van a Dél-Afrikában tomboló ítéletidőnek

Dél-Afrika számára az elmúlt napok, hetek nem teltek éppen eseménytelenül.  KwaZulu-Natal tartományban a szélsőséges időjárási események szép számban képviseltetik magukat. A heves szél, a jégverés és a nagy mennyiségű csapadék is megmutatta már magát. 

kép: KZNCOGTA

Ez utóbbi komoly áradásokat is kiváltott a területen. A heves esőzések hatására nem csak villámáradásokkal kellett számolni, hanem azzal is, hogy több folyó kilépett a medréből. Az uThukela és a Klip folyók is megáradtak. 

A két folyó mellett élők pedig megtapasztalhatták a víz erejét. Mintegy 100 családot kellett kiköltöztetni, mert otthonaikat ellepte a víz. Több középület és hidak is megsérültek. 

 

 

 

A helyi hatóságok a mentési munkálatok mellett a gátak megnyitását is kénytelenek voltak elrendelni.  az árvízkapuk kinyitásával vizet eresztenek le a Vaal-gátból, ahol a vízszint 108,5%-os volt, és a Bloemhof-gátból, amely 109%-os. Ez természetesen a folyók gátak utáni szakaszán árhullámot eredményez, így az itt lakókat felszólították, hogy készüljenek fel az esetleges kitelepítésekre. 

A zord időjárási helyzet KZN tartományban december eleje óta tart. Ezen időszak alatt összesen 25 ember vesztette életét, miközben két személyt továbbra is keresnek a hatóságok. 

képek és lead kép: Al-Imdaad Foundation

Ezek is érdekelhetnek