2023. március 23. csütörtök
Emőke

Madagaszkáron 7 halálos áldozatot is szedett már a hatalmas mennyiségű eső

2023. február 5., 08:00
Madagaszkáron 7 halálos áldozatot is szedett már a hatalmas mennyiségű eső

Cheneso Madagaszkár felett időzött közel 5 teljes napig, ezzel komoly rombolást okozva a szigetországnak. De most, hogy kilépett a szárazföldről, és a Mozambiki-csatornában mozog, a helyzet csak rosszabb lett. 

kép: watchers.news

Chenseo már akkor sem volt éppen gyengécske viharrendszer, mikor elérte a szárazföldet, de mikor újra a nyílt víz fölé ért, az erősödése felgyorsult. Ez az első ciklon, mely idén partot ért a térségben, és igyekszik maradandó nyomot hagyni maga után. 

 

 

Teszi ezt 90 km/h-ás szelekkel, melyek fákat csavarnak ki és tetőket bontanak meg, de ez a kisebbik baj. Az igazán nagy kihívást az a döbbenetes mennyiségű eső jelenti, melyet Chenseo szállít magával, és önt Madagaszkár nyakába. 

kép: watchers.news

A napokban a területre 250-500 mm csapadék érkezik még pluszban, holott már eddig is elérte a mennyiség az 1000 mm-t. Ennek köszönhetően pedig áradások és földcsuszamlások sora rombolja Madagaszkárt. Az előzetes adatok alapján mintegy 10 570 lakóingatlant tett tönkre a vihar, és nagyjából 100 iskolában is károkat okozott. Ezen felül 7 halálos áldozatot szedett az ítéletidő, valamint 13 embert még mindig keresnek a hatóságok. 

kép: BNGRC

lead kép: Rijasolo-AFP

 

Ezek is érdekelhetnek