2023. június 3. szombat
Klotild

Luxusszálloda, mely önfenetartó, és a tengert is tisztítja

2019. június 8., 11:00
Luxusszálloda, mely önfenetartó, és a tengert is tisztítja

A fenntartható fejlődésnek vannak bizonyos alapkövetelményei. Ezek közt csak az egyik az, hogy amit teszünk, létrehozunk vagy használunk, az ne szennyezze a környezetet, harmóniában működjön azzal. Ezen felül azonban kiemelten fontos az is, hogy minden fejlesztés törekedjen arra, hogy tiszta környezetet teremtsen. 

Bemocskoltuk, tisztítani kell 

Sajnos a klímaváltozás megállítása mellett az is a feladatunk, hogy a szemetet és szennyező anyagokat eltávolítsuk a természetből, és megfelelően kezeljük. Ezek ugyanis legalább akkora katasztrófával fenyegetnek, mint a globális felmelegedés. 

kép: bdcnetwork.com

A jó hír, hogy a két feladat rendszerint tökéletesen megoldható egyszerre is, egy kevés kreativitással. Pontosan így látja ezt Richard Moreta építész is, aki Cancun fennállásának 50. Évfordulójára tervezett egy öko luxus nyaralóhelyet, mely azért annál lényegesen többet tud, mint hogy napozó és pancsolóhelyet biztosít a turistáknak. 

Sokfunkciós, környezetbarát 

Az impozáns torony nem csak egy épület, hanem egy olyan komplexum, mely megfelel minden kihívást, melyet a klímaváltozás és a környezetszennyezés elénk állított. 

Első körben éppen annak, hogy ne vegyen el életteret a szárazföldeken, hiszen a komplexum a tengerre épülne. Második körben azzal, hogy maximálisan szimbiózisra törekszik a vízzel. A helyet a tenger biztosítja, cserébe a Grand Cancun névre keresztelt építmény folyamatosan tisztítja a vizet, kiszűri a szennyező anyagokat, köztük a szén-hidrogéneket, valamint a szemetet is eltávolítja belőle. 

kép: beautifullife.info

Persze ez még nagyon kevés lenne, tehát a sornak itt nincs vége. A komplexum szinte teljes egészében napelemekkel lenne borítva, vagyis áramtermelésre is alkalmas, ráadásul nem csak a saját fogyasztását képes megtermelni, hanem Cancun rendszerébe is jelentős mennyiséget táplálna be. De nem csak napelemekkel, hanem szélturbinákkal és hullámerőművekkel és árapály generátorokkal is fel lenne szerelve, hogy a lehető legtöbb tiszta energiát legyen képes előállítani. 

Vizet sem pazarolna, hiszen esővízgyűjtők is helyet kaphatnak rajta, valamint sótlanító berendezéssel fedeznék a komplexum édesvíz igényét. 

Persze emellett vízalatti étterem - melynél a tengeri élővilág is pazar lehet, köszönhetően a tisztító berendezéseknek - és minden luxus rendelkezésre állhat benne, amit csak a kedves vendégek megkívánnak.  

Nem ez az első, és nem is az utolsó hasonló projekt, amit a tervezők megálmodtak, remélhetőleg minél több meg is valósul belőlük. A Grand Cancun a tervező reményei szerint éppen 2020-ra, a jeles évfordulóra ölthetne testet. 

lead kép: aasarchitecture.com

Ezek is érdekelhetnek