2023. január 29. vasárnap
Adél

Lisztkukacokból nyerhető a jövő csomagolóanyaga?

2022. február 6., 14:00
Lisztkukacokból nyerhető a jövő csomagolóanyaga?

A csomagolóanyagok megreformálása olyan terület, mely rengeteg lehetőséget rejt magában, olyan innovációknak enged utat, melyeket később máshol is sikerrel lehet alkalmazni. Ráadásul égetően nagy szükség van a csomagolóanyagok kiváltására, hiszen a műanyagszennyezés fő forrásairól van szó! 

Alternatívák 

A csomagolások kiváltása nem egyszerű feladat. A zacskók, vagy kisebb tárolók, amibe a csomagolásmentes termékeket tesszük viszonylag könnyen elhagyható, vagy inkább helyettesíthető más, tartós anyagokkal, melyek később még akár biológiai úton, maguktól is képesek lebomlani – ezt ugyanis a műanyagok nemigen teszik meg. 

kép: youtube

Sok esetben azonban az alternatívák nem működnek, egyszerűen az élelmiszer-biztonsági előírások miatt. Vagyis amíg magát a műanyagot nem tudjuk helyettesíteni más, hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkező anyaggal, addig a helyzet javulhat ugyan, de megoldódni nem fog. 

 

Kitinhab 

Charlotte Böhning és Mary Lempres formatervezési mesterképzésen részt vevő hallgatók egy igen érdekes termékkel álltak elő, ami a Chitofoam, vagyis kitinhab elnevezést kapta, ha ismerős a kitin elnevezés a biológiaóráról, akkor már sejthetjük, hogy ehhez bizony a rovaroknak is köze van. 

kép: shutterstock

Igen, rovarpáncélt használnak a hölgyek, méghozzá lisztkukacok levedlett külső vázát, melyet azután feldolgoznak. Persze nem minden lisztkukac használható a kitinhab elkészítéséhez. Olyanokra van szükség, melyek előtte a polisztirolhabot, egy fajta műanyagot fogyasztottak. A lisztkukacok ugyanis biztonságosan képesek megemészteni ezt az anyagot, és beépíteni a külső vázukba egy olyan formában, mely biológiailag veszélytelen. A hölgyek pedig ezt felhasználva a külső vázból egy olyan habot hoznak létre, mely környezetbarát alternatívája lehet a műanyagoknak széles körben, hiszen felhasználhatósága elképesztően széles körű. 

A találmányra a Lexus is felfigyelt és design versenyének döntőjébe jutottak a hölgyek. Remélhetőleg itt nem áll meg a dolog, hiszen a lisztkukacok igen sok területen felhasználhatóak, vagyis a csomagolóanyag-termelés mellett többszörösen kihasználható befektetésről van szó, mely akár az élelmezés terén is nyújt alternatívákat. 

lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek