2023. január 29. vasárnap
Adél

Lisa Belize-t sanyargatja

2022. november 6., 08:00
Lisa Belize-t sanyargatja

Belize leginkább a homokos strandok, a pálmafák és a kikapcsolódás miatt él a köztudatban, messze nem azért, mert kritikus erejű viharrendszerek szelik át az országot. Pedig Közép-Amerika  Mexikói-öböl felöli oldala nagyon is kitett a veszélyes viharrendszereknek. 

kép: nbcnews.com

Most Lisa érkezett meg az országba, november 3-án landolt és ezzel egy közel 100 éves trendet szakított meg. 1942 óta ugyanis most először landolt hurrikán az ország területén novemberben – ennek persze kicsit sem örülnek a helyiek. 

 

 

A Saffir-Simpson féle hurrikánskálán 1-es kategóriájú hölgy maximális tartós szélsebessége 140 km/h, mely már igen erős rombolásra képes, de Lisa ereje – mint olyan sok más hurrikán esetében is – a szállított csapadék mennyiségében csúcsosodik ki igazán. 

kép: breakingbelizenews.com

A viharhullámok, a lehulló eső okozta villámáradás és a folyók duzzadásából adódó áradások együttesen az ország nagy részét víz alá vitték, beleértve Belize város túlnyomó részét is. Lisa érkezése előtt a helyi hatóságok szükségállapotot hirdettek a lehetséges károk és személyi sérülések elkerülése érdekében. A károk felmérése egyelőre folyamatban van. 

kép: Johan Ordonez-Agence France-Presse — Getty Images

lead kép: s.w-x.co

 

Ezek is érdekelhetnek