2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

Létezik véreső? És fekete hó? Potyoghatnak halak vagy békák az égből?

2020. október 12., 16:00
Létezik véreső? És fekete hó? Potyoghatnak halak vagy békák az égből?

Azzal, hogy a klímaváltozás egyre jobban kiteljesedik, kénytelenek vagyunk szembe nézni azzal a ténnyel is, hogy időjárásunkban az extrém események egyre gyakoribbak lesznek. Ezek közt is kiemelt helyen van az esőzés, hiszen az utóbbi napokban ezzel gyűlt meg leginkább a bajunk. 

Már maga az nagy mennyiségű csapadék is képes igencsak megrémíteni az embereket, hiszen nem kis galibát tud okozni. Sem a hazai, sem a világon bárhol felállított csapadékvíz elvezetési rendszerek nem képesek megbirkózni egy hónapnyi csapadékkal néhány óra alatt, tehát ezzel nem vagyunk egyedül. Tudjuk, hogy mivel jár egy villámáradás, hiszen átéltük, de ezek mellett is találkozhatunk olyan eseményekkel, melyek rémisztőek. 

A biblia beszámol véresőről, mely már önmagában is elképesztő jelenség, hát még abban az esetben, ha belelátunk különböző babonás félelmeket, vallási lehetőségeket, akár a feljebbvaló haragját. Ma már persze tudjuk, hogy ehhez a jelenséghez vajmi kevés köze van a teremtőnek, sokkal inkább az időjárásnak, vagy az emberi szennyezésnek. A véreső, vagyis a vörös cseppekből álló eső kialakulhat a sivatagi por hatására is, de ez a jelenség csak télen fordul elő, vagyis inkább a “vörös hó esik” jelenségre lehetünk figyelmesek. 

kép: MYSTERIOUS WORLD

A vörös színt adhatják bizonyos édesvízi algák is. Ebben az esetben a furcsaság az, hogy az alga alapvetően zöld. Amikor azonban a kis lény a széllel a felhők közé jut, ott olyan stressz éri, melynek hatására a színe vörösre vált. Az esőcseppeket megszínezve pedig már ezzel az árnyalattal tér vissza a földre, a frászt hozva az emberekre. 

 

Sajnos a vegyi szennyezés is okozhatja a véresőt. A történelem folyamán volt példa arra is, hogy a vasoxid por nem megfelelően lett tárolva, azt felkapta a szél, és így képes volt megszínezni a lehulló csapadékot (de a vegyi szennyezés eredményezhet fekete havat is, ahogyan arra az oroszoknál nem is olyan régen volt példa). 

Az extremitás azonban nem csak a színben merülhet ki. A jégeső jelensége senkinek nem ismeretlen, a pusztításáról is tudnánk mesélni. Hazánkban azonban méretileg egyelőre nem jelentek meg azok a jégrögök, melyek már kataklizmatikus pusztítást is eredményeznek, legalábbis látszatra. Indiában ez tenyérnyi jégtömbök formájában valósult meg. 

kép: istock

Az alga mellett egy vihar egyéb dolgokat is keverhet a csapadékkal. A megfelelő elemek együttállása eredményezhet hal, vagy akár békaesőt is, melyeket szintén említ a biblia is. Ilyenkor a szerencsétlen állatok rosszkor vannak rossz helyen, és a heves feláramlás megutaztatja őket amibe a többség sajnos bele is pusztul. A halakon és békákon kívül pedig igazából bármit felkaphat az erőteljes szél, mely nem képes kellően kapaszkodni, legyen szó férgekról, vagy bármely más viszonylag könnyű élőlényről, mely utána a településeken az esővel együtt hullik. 

lead kép: anomalien.com

Ezek is érdekelhetnek