2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Lenyűgöző lávatavat mutat a Kilauea vulkán

2021. október 1., 14:00
Lenyűgöző lávatavat mutat a Kilauea vulkán

Egyre - másra érik egymást a vulkánkitörések, aminek bizony a klímakatasztrófához is köze van, nem is olyan kicsi. Ám vannak olyan területek, ahol a kitörések mindennaposak, de legalábbis gyakoriak. 

Hawaii sok ember számára az álmok megtestesülése a virágfüzérekkel, a nyugalommal és az elképesztően gazdag természeti kincsekkel. Azonban a szigetállam bizony borsos árat fizet ezekért, hiszen léte és mostani élete is szorosan kapcsolódik a vulkáni tevékenységekhez. 

Most éppen a Kilauea vulkán kezdett aktivitásba, aminek következtében a szakemberek a repülési színkódot is vörösre változtatták, de az emberek kitelepítésére egyelőre nem volt szükség. 

 

A vulkán kráterében - és emiatt igazán érdekes az aktivitás - található egy lávató, melybe most is izzó olvadt kőzet ömlött, elképesztő látványt tárva a webkamerák elé, melyekkel folyamatosan megfigyelik a hegyet. 

watchers - gifcat

Aggodalomra ad okot a jelentős földmozgás, mely sajnos olyan repedéseket hív életre, amikből könnyen lávaszökőkutak törhetnek a felszínre. Egyelőre azonban a szakemberek nem riadóztattak, csupán felkészítették az embereket a lehetséges következményekre és még szorosabb megfigyelés alá vették a Kilauea vulkánt.

képek és lead kép: USGS-HVO

Ezek is érdekelhetnek