2020. december 2. szerda
Melinda, Vivien

Lényegesen nagyobb lehet a baj, mint hittük

2019. szeptember 21., 11:00
Lényegesen nagyobb lehet a baj, mint hittük

Már nincs 10 évünk, mert nem értjük, mekkora bajban vagyunk. Már nincs annyi időnk, mert a szén-dioxid kibocsátás emelkedik, töretlenül, így a saját nyakunkba akasztjuk a kötelet. Nem elég mondani, lépni kell, mindenkinek. 

Friss modellek 

Azt tudjuk, hogy a világ vezetői mindent megtesznek a klímakatasztrófa megállításáért, legalábbis ezt mondják, de sajnos a lobbi most is dolgozik, a szén-dioxid kibocsátás nő, és ez új megvilágításba helyezi az eddigi előrejelzéseket. Két neves francia kutatóintézet is ugyanarra a következtetésre jutott, amikor újramodellezte a friss adatokkal a klímaválság végkimenetelét. Eddig retteghettünk, hogy akár 5°C-os melegedés is megvalósulhat, ami borzalmas következményekkel járna. Most az adatok azt mutatják, hogy ha nem zárjuk el a co2 csapokat, sürgősen, ha marad a mostani kibocsátási érték, akkor a melegedés 7,5°C-is is felkúszhat. 

kép: climate.nasa.gov

Sokan gondolják úgy, hogy a vezetés dolga a cselekvés, amiben igazuk is van, de csupán részben. A vezetés cselekvéséhez ugyanis számtalan tényező együttállása kell, és még akkor is ott a lobbi. De mi, magánemberek igenis léphetünk. Nem kell forradalomra gondolni, nem kell semmilyen kirívóan nagy lépést elképzelni. Csupán el kell zárni a vizet fogmosáskor, lekacsolni a villanyt, ha nem kell, pulóvert húzni télen, otthon is. Apró dolgok, melyek azonban összeadva hatalmas lépéseket eredményeznek. 

Persze előttünk az út a napelemes háztetőkhöz, a jobb szigeteléshez, az energiatakarékos eszközökhöz, amiket szintén meg kell lépni, de ne feledkezzünk meg a kicsinek, jelentéktelennek vált apróságokról sem. Egyetlen csepp nem sokat számít, ám 7 milliárd csepp már tavakat tölthet fel. 

Tényleg olyan nagy a baj? 

Mindenhonnan hallhatjuk, hogy ez meg ez fog majd történni. Egyszer. Ha nem változtatunk, ha nem lépünk, ha nem történik valami. Emiatt valahogy nem is vesszük észre azt, ami éppen van.  

kép: climate.nasa.gov

Mindenki arra koncentrál, hogy milyen következményei lesznek a klímakatasztrófának, pedig már most is vannak. Jelenleg durván 1°C-os emelkedésnél járunk. Egyetlen fok, és létre jöhetett Dorian, aki elpusztította a Bahamákat. Egy picike emelkedés, és Indiában 50°C fölé emelkedett a hőmérséklet, aszály súlyt számtalan területet, milliós nagyvárosoknak fogy el az ivóvízkészlete. És ez még csak egyetlen fok, nem 7... 

 lead kép: undark.org