2023. szeptember 22. péntek
Móric

Légtisztító festékkel reklámoz a Volkswagen, de sajnos többet árt, mint használ

2021. május 23., 08:00
Légtisztító festékkel reklámoz a Volkswagen, de sajnos többet árt, mint használ

Az egész autóiparnak hatalmas pofon volt a pár éve kirobban diesel botrány. A bizalomvesztésen nem is lehet csodálkozni, hiszen kiderült, tudatosan hamisította meg a kibocsátási adatokat többek közt a Volkswagen csoport is. Náluk bukott ki a dolog, ennek megfelelően ők érezték meg a legjobban. 

Környezetvédelem 

A botrány óta a cég öles léptekkel igyekszik a környezetvédelem útjára lépni. Bejelentették a fosszilis üzemanyaggal hajtott járműveik kivezetését, visszahívták az érintett dieseleket hogy a hibát kiküszöböljék, milliárdokat áldoznak arra, hogy környezetvédelmi törekvésekkel helyrehozzák a renoméjukon esett jókora krátert. 

Most egy új reklámkampányba fogtak. Londonban a csupasz házfalakon jelennek meg a VW reklámjai, de nem molinó formájában, hanem festve. Hogy miért olyan érdekes ez? Mert a festék, amit használ a cég tisztítja a levegőt. A dolog nem világújdonság, de eddig ilyen mértékű marketingcélokra még nem használták. A festék alapja titán-dioxid, így a Nap melegének hatására a légköri káros anyagokat oxidálni kezdi. Sőt, a festék ráadásul hűt is, vagyis duplán jót tesz a városi környezetnek! 

 

Tényleg olyan jó? 

Az Airlite festékanyaga, melyet a VW használ igen nagy mértékben képes tisztítani a környezetében lévő levegőt, és beltéren alkalmazva pedig akár jelentősen is képes csökkenteni a hűtési kiadásokat. És mivel csak nagyobb meleg mellett aktivizálódik, így a fűtési költségeket nem befolyásolja. 

Talán Önnek is feltűnt a titán-dioxid, melyet nemrégiben minősítettek rákkeltő hatású anyagnak. Igaz, az élelmiszerekben történő alkalmazása lett ellenjavallt, de ezt az anyagot tartalmazza sok napvédő krém is, és bizony ez a festék is.  

2017-ben már megjelentek tanulmányok arról, hogy a titán-dioxid alapú festékek jó tulajdonságai mellett sajnos igen sok kellemetlen eredménnyel is számolni kell. Bár tény, hogy bizonyos szennyező anyagokat kivonnak a légkörből, másokat azonban – mint például a formaldehidet - nanorészecskék formájában felszabadítják, azaz sajnos többet ártanak, mint használnak. A fotokatalikus festékek ettől még jó irányt jelentenek, de fejlesztésükre még sok időt kell fordítani! 

képek és lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek