2022. november 29. kedd
Taksony

Lángol az brazil esőerdő

2019. augusztus 22., 12:00
Lángol az brazil esőerdő

A klímakatasztrófa a nyakunkon van. A hosszú, és tikkasztó szárazságoknak megvannak a hozadékai, amik nem mások, mint az erdőtüzek. Ezekből pedig mostanában kijut az emberiségnek. 

kép: tribpub.com

A Kanári-szigetek is lángokban áll, Szibéria hatalmas kiterjedésű erdőségeiről már nem is beszélve. Most azonban az Amazonas őserdejét is elérte a végzete, és lángokban áll az erdő egy jelentős része. A helyzete súlyosságát mutatja az is, hogy a 3000 kilométerre lévő Sao Paulot is sötétségbe borítja a füst, fényes nappal. 

Bolsanaro, a szélsőjobboldali brazil elnök hivatalba lépése óta módszeresen gyengíti az esőerdők védelmét. A tűzesetek egy része emberi tevékenységnek köszönhető, mert így jutnak mezőgazdasági területekhez. Most azonban az ember “csak” annyiban tehető felelősség a lángok elharapózásában, hogy az erdőirtások következtében csökken a terület páratartalma, ami a tűznek kedvez. 

kép: sciencealert.com

A meteorológiai előrejelzések sem ígérnek semmi jót, mivel 40-50%-kal kevesebb csapadék várható éppen a lángokban álló területen. Ráadásul az elnök hozzáállása miatt már Németország és Norvégia sem juttat az országnak az esőerdő védelmére fordítható millió eurós támogatásokat. 

kép: oneindia.com

lead kép: news.sky.com

Ezek is érdekelhetnek