2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Lángol a tiltott zóna Csernobilnál

2022. március 31., 08:00
Lángol a tiltott zóna Csernobilnál

Az Ukrajnában zajló háború alapvető káros következményein túl számolni kell azzal is, hogy a környezetre, és a klímára gyakorolt hatásai is lesznek. A természetkárosítás léptéke már most is elképesztő, a levegőminőség pedig siralmas. 

kép: shutterstock

A klíma ügyéért érthető módon az Ukránok most nem tudnak tenni semmit, de az újjáépítés során sem valószínű, hogy ez lesz az elsődleges szempont. De a velük történő eseményeknek sokszor vannak hazai, európai, sőt világvonatkozásai is. 

kép: Volodymyr Shuvayev-AFP via Getty Images

A por és füst egyelőre az országon belül marad, ugyanakkor nagyon nem jó hír, hogy harckocsik járnak a Csernobili erőmű szennyezett földjén, felkavarva ezzel a radioaktív port. Most pedig mintegy 10 000 hektáron lángol az erőművet körülvevő erdő. 

 

Ljudmila Denyiszova ukrán emberjogi biztos közlése alapján 31 tűzesetről van szó, melyek intenzitása növekszik. A szárazság Ukrajnában is pusztít, a háború pedig a felcsapó lángok valószínűségét is megsokszorozza. 

kép: bbc

Hogy milyen jelentősége lehet a tiltott zóna lángolásának, azt egyelőre nem tisztázták. Tény azonban, hogy nem is olyan régen történt már hasonló eset, mikor a világ pánikolni kezdett a tiltott zóna lángra kapása miatt. Akkor a tűzoltók sikeresen közbeavatkoztak, és tisztázták azt is, hogy a felszálló füst nem okoz gondokat. 

kép: State Agency of Ukraine on Exclusion Zone Management

lead kép: georgiatoday.ge

 

Ezek is érdekelhetnek