2023. október 4. szerda
Ferenc

Lángokban áll Kanada is

2021. május 30., 11:00
Lángokban áll Kanada is

A szárazság sajnos tartósan van jelen a mindennapjainkban, mely bizony az erdők állapotára is rányomja bélyegét. Hazánkban az utóbbi napokban esett, szinte megállíthatatlanul, de a Föld több pontján a nagy erdőségek kritikus szárazságot értek el. 

kép: RCMP Manitoba

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a növények a pusztulás szélére sodródnak, hanem azt, hogy a nedvességtartalmuk erősen lecsökken, így sajnos a tűzvészek kialakulásának esélye jelentősen megnő. Ez történik Szibériában, és ez zajlik most Kanadában, Manitoba környezetében. 

kép: OroraTech

 

A területen rengeteg futótűz terjed, melyek szerencsére eddig emberi áldozatokat nem követeltek, ám az anyagi és a természetben esett kár már most is jelentős, miközben a tüzek megállíthatatlanul terjednek.  

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

A legnagyobb 80 km hosszú és a legszélesebb pontján nagyjából 16 km széles homebrooki tűz nagyjából 144 000 hektárt érint. Ennél azonban az emberekre nézve veszélyesebb a második legnagyobb, mintegy 7000 hektárt érintő tűzvész, mivel ez tucatnyi lakóházat is fenyeget. A helyi hatóságok és a tűzoltóság is igyekszik kordában tartani az elharapódzó tűzvészt. 

kép: RCMP Manitoba

Jelenleg 12 rendkívül veszélyes tűzfészket tartanak nyilván, de ennél lényegesen több terület kapott lángra. A tűz nemzeti parkokat is érint, itt táblákkal és a vadőrök segítségével igyekeznek tájékoztatni a már bent lévő turistákat a vészhelyzetről. 

lead kép: RCMP Manitoba

Ezek is érdekelhetnek