2023. június 3. szombat
Klotild

Közel Magyarországnyi területtel csökken naponta az Antarktisz nagysága

2019. június 25., 08:00
Közel Magyarországnyi területtel csökken naponta az Antarktisz nagysága

Az Antarktisz jege erősen olvad, de ezzel nem mondunk újat senkinek. Az idei évben azonban rekordméretűre zsugorodott, ami aggasztja a tudósokat, de nem tudják egyértelműen a klímaváltozás számlájára írni a dolgot. 

Csökkenő jég 

Kevesen tudják, de az összefüggő jégtakaró egy jelentős része nem kifejezetten vastag. Bár ez relatív, a jég sok helyen 1 méter körüli vastagsággal rendelkezik, amin mozogni már nagy biztonsággal lehet, azonban az ellenállósága nem túl jó. 

A jég elvékonyodásában nagy valószínűséggel közrejátszik a klímaváltozás is, de az is igaz, hogy az 1 méteres vastagság nem ritka, és nem is meglepő. A gondot nem is a jég alakulása jelenti, sokkal inkább az időjárás. 

kép: scinexx.de

Akkor most a klíma az oka, vagy nem? 

Az Antarktisz felett dúló viharok régen sem voltak enyhe szellők, az utóbbi időben azonban hatalmas energiával pusztítanak. Ráadásul a viharok meleg levegőt, és nagy erejű szeleket is magukkal hoznak, ami miatt a jég sérülése jelentőssé válik. 


Az 1 méteres vastagság ugyanis kevés ahhoz, hogy ellenálljon a felkorbácsolt víz, és a szelek tombolásának, így darabolódik, és hatalmas területek válnak re róla. De ez talán így nem is mond sokat, ám ha azt is hozzátesszük, hogy a leválások naponta 75 000 négyzetkilométert tesznek ki, akkor a szám már igencsak megdöbbentő (összehasonlításképpen hazánk területe 93 030 négyzetkilométer). 

A tudósok. Bár erősen sejtik, hogy a klímaváltozás állhat a heves viharok kialakulásának hátterében, ezt nem tudják biztosan állítani. Ennek oka egyszerűen az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő adat. A jég méretét csak az utóbbi 40 évben van lehetősége vizsgálni a tudományos világnak, köszönhetően a műholdak képeinek. Ez az időintervallum azonban nem teszi lehetővé, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, emberi tevékenység következményéről van szó. Hiszen a jég méretének változása lehet természetese jelenség is, mely nagyobb idősávban történik, mint amit a tudósok feltérképeztek. 

kép: gruene-bundestag.de

Nem tudnak biztosat 

Mindenkit foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon mi lesz a sorsa a jeges kontinensnek, ezt azonban nagyon nehéz lenne megmondani. Ahogyan azt sem tudják biztosan, hogy a mostani csökkenés az ember befolyására jött-e létre, így azt sem lehet előre jelezni, hogy a klímaváltozás milyen hatást fog gyakorolni erre a területre. 

Ahhoz, hogy legalább hozzávetőleges képet lehessen festeni, illetve rá lehessen mutatni az antarktiszi jég olvadásának hatásaira, és miértjeire mindenképpen kiterjedtebb és alaposabb vizsgálatoknak kell alávetni a területet, és a jelenséget magát. 

lead kép: spektrum.de

Ezek is érdekelhetnek