2022. december 6. kedd
Miklós

Környezetbarát kávézás? Nem, az elviteles kávé még saját pohárban sem az igazi...

2021. december 13., 11:00
Környezetbarát kávézás? Nem, az elviteles kávé még saját pohárban sem az igazi...

Az egyszer használatos termékekkel, vagy eldobható termékekkel kapcsolatosan egyre nagyobb az ellenérzés és szerencsére a törvényi szabályozás is, hiszen az emberek kezdik megérteni, hogy nincsen hova “el” dobni a hulladékot. 

Ennek megfelelően már az elviteles kávénkat is a legtöbb esetben a saját, többször használatos poharunkba kérjük, ami nagyon jó dolog, de sajnos a környezettudatostól messze van. Hogy ez hogyan lehetséges, mikor mostanra tényleg igyekszünk mindent megtenni azért, hogy környezetbarát módon éljünk? 

A problémát az jelenti, hogy bár elméletben nagyon is jó döntés egy többször használatos pohár, ez csak akkor igaz, ha azt megfelelő számban használjuk. Egy tömör műanyag kávéspohár esetében ez a szám 300 körül alakul, de ennyi ideig csak ritkán használják a poharat az emberek, jellemzően előbb megunják és lecserélik. De a műanyaggal egyébként is komoly gondok vannak. 

 

Jó dolog, hogy nem elhajítjuk, hanem elmossuk, de egy műanyag bögre/pohár, de akár ételhordó esetében is számolni kell azzal a ténnyel, hogy minden egyes dörzsölés hatására mikroműanyagok tömege válik le a felületről. Ezek egy része a lefolyón keresztül a vizekbe kerül, egy része pedig az edényben marad, majd, amikor megtöltjük azt, akkor a szervezetünkbe kerül. Ez pedig nem éppen jó megoldás. 

Akkor mit lehet tenni? Sokáig használni a saját bögrénket/poharunkat, de felejtsük el végre a műanyagokat! Az üveg sérülékeny, így a rozsdamentes acél az egyik legjobb megoldás, hiszen erről nem válik le semmilyen az egészségre és a környezetre is káros anyag, ráadásul tényleg nagyon sokáig lehet használni. 

A szakértők azonban a számolások alapján egy másik megoldást javasolnak. Ez pedig még jobban hangzik, bár megoldani nem olyan könnyű: ne rohanjunk! Abban az esetben van a lehető legkisebb karbonlábnyoma egy nem otthon elfogyasztott kávénak, ha azt nyugodtan, leülve, egy mosogatógépben takarékosan elmosott csészéből fogyasztjuk el (bár a fűtés és más járulékos elemek ezt is erősen befolyásolják, de a lassítás egészségügyi szempontból is nagyon jó ötlet). 

képek és lead kép: pixabay

Ezek is érdekelhetnek