2021. október 26. kedd
Dömötör

Komoly lépések az e-autózás felé az Egyesült Királyságban

2019. július 17., 16:00
Komoly lépések az e-autózás felé az Egyesült Királyságban

A Brit kormány célkitűzései közt szerepel az is, hogy 2050 az ország karbonsemlegessé válik. Nem kis kihívás, de nem is lehetetlen vállalkozás, azonban az biztos, hogy tenni kell érte.  Az Egyesült Királyságnak pedig a közlekedés az egyik Achilles-ina. 

Karbonsemlegesség 

A közlekedés a világon mindenhol a legnagyobb szennyezők közé tartozik. A Brit szigeten azonban az arány egy kicsit magasabb, a kibocsátás harmadáért felelősek az autók, buszok, kamionok és vonatok, a repülőkről már nem is beszélve. Tenni lehet ellenük, a forgalom korlátozásával és a tömegközlekedés fejlesztésével. Azonban a királyság területén a tömegközeledés más most is köröket ver az itthonira, így más oldalról kell közelíteni a rendszert. 

kép: inspiraction.news

A szennyezésben kiemelt szerepe van a személyautóknak is, hiszen az UK nem tranzitország, így a kamionforgalom sem áthaladó jellegű. A személyautók esetében pedig jelenleg a legjobb alternatíva az elektromos közlekedésre való átállás - nem számolva most azzal, hogy honnan is nyerjük ehhez a szükséges energiát. 

E-autót mindenkinek 

A királyság kormánya ugyanúgy szeretné ösztönözni polgárait az elektromos közlekedésre való átállásban, mint az európai országok zöme. Ezt azonban ösztönző programok bevezetése mellett kötelező elemekkel is megspékelik. Az Egyesült Királyság területén ugyanis egy törvénytervezet szerint minden olyan új épülethez, melyhez tartozik garázs, a tulajdonosok kénytelenek lesznek elektromos töltési lehetőséget is kialakítani. Ez nem olyan vészesen nagy összeg, mivel kevesebb, mint 1000 fontból megoldható, ami egy építkezés költségeit tekintve nem igazán számottevő. Cserébe azonban a tulajdonosnak már nem kell azon gondolkoznia, hogy hol is töltse megvásárolt elektromos autóját, hiszen az a házánál is adott. Ez pedig talán plusz lökést adhat a zöld autók terjedéséhez, melyeknek eladási részarányával a kormány nem elégedett. 

kép: logisztika.com

A tervezet elfogadása még csak Angliában tenné kötelezővé a töltők felszerelését, Wales és Észak-Írország esetében ehhez még külön rendelkezés szükséges, de valószínűleg nem ezzel lesz a baj. Ha a törvényt sikerül elfogadtatni, akkor egy hatalmas lépéssel kerül közelebb a királyság a kitűzött céljához. 

lead kép: itthon.ma

Ezek is érdekelhetnek