2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Kizöldült a földgáz és az atomenergia

2022. július 10., 14:00
Kizöldült a földgáz és az atomenergia

Végül ez is elérkezett, a földgáz és az atomenergia is zöld energiának minősül, mivel az Európai Parlament elutasította a taxonómia rendelet kiegészítése ellen benyújtott indítványt. De hogyan lehet valami zöld, mely környezetszennyező égésterméket juttat a levegőbe, vagy valami olyasmi, melynek használt fűtőanyaga több ezer évig jelent veszélyt mindenre, amivel csak kapcsolatba kerül? 

Természetesen nem arról van szó, hogy ezek a megoldások egyenértékűek lennének a Nap tiszta energiájával, vagy a szélből kinyerhető energiával. A lényeg sokkal inkább az, hogy ezekkel, vagy ezek nélkül igyekszünk elérni a klímakatasztrófa megállítását. A mostani energiaválságból is látható, hogy bár elképesztő tempóban fejlődnek a megújulók, az energiaéhség kielégítésére még nem alkalmasak. Így két út adódik: vagy visszafogjuk az energiafelhasználást, ami ugye kellemetlenségekkel járna a fogyasztók számára, vagy zöldítünk egyet olyan technológiákon, melyek ugyan messze állnak a környezetbaráttól, de még mindig jobbak, mint sok eddig használt megoldás. 

 

Ahhoz, hogy az energiaszektor képes legyen a kibocsátásmentes termelésre elképesztő mennyiségű tőkére van szüksége, ezt pedig kizárólag állami forrásokból nem tudják megoldani. Ehhez kell a magántőke, annak pedig kell az engedmény, hiszen a profit mindenekelőtt való az üzleti életben, ezen kár is keseregni. A megoldás ez lett. Hogy mennyire lesz jó megoldás, mennyire mérsékli a károkat, vagy gyorsítja az átállást, azt még meglátjuk, mindenesetre a fejlődésnek, az energetikai beruházásoknak ezzel új csapást nyitott az EP. 

Tény ugyan, hogy ahhoz, hogy 2023 január 1-el életbe lépjen a taxonómia rendelet az kell, hogy július 11-ig se az EP se az Európai Tanács ne emeljen kifogást a bizottsági javaslat ellen. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek