2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Kitört a vulkán, miközben hegymászók voltak a kráternél

2022. július 3., 14:00
Kitört a vulkán, miközben hegymászók voltak a kráternél

Mexikóban, a Popocatepetl vulkán kitörései nyomán a hatóságok a hegyet veszélyesnek minősítették, ennek megfelelően pedig a hegymászók és turisták számára is tiltott területté minősítették. 

kép: CENAPRED

Ez azonban nem akadályozott meg egy négy tagú hegymászó-csoportot abban, hogy felmásszanak a hegy kráteréhez. Eredetileg egy helyi turistavezető is kísérte őket, ám a tiltott terület határán már nem volt hajlandó tovább menni. 

 

 

A csapat értesítette a helyi hatóságokat, mikor a kráterhez értek, nem sokkal később pedig a segélyhívást is kénytelenek voltak elindítani, mivel egy kisebb kitörés nyomán vulkán törmelék találta el őket. 

kép: Ruido en la Red

Két hegymászó egy 50 méteres vízmosásba zuhant, mintegy 300 méterre a krátertől. Bár a mentőexpedíció azonnal elindult, köszönhetően a nagyon rossz körülményeknek csak lassan haladtak. A két balesetet szenvedett hegymászó közül az egyik kritikus állapotban volt, mikor megtalálták, a másik, egy nő nem élte túl az eseményeket. Két társuk sérülések nélkül megúszta a hegy tiltott régióját. 

kép: BBC

lead kép: klm.com

Ezek is érdekelhetnek