2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

Kitört a Taal-vulkán, és sajnos további kitörésekre is számítani lehet

2022. március 29., 14:00
Kitört a Taal-vulkán, és sajnos további kitörésekre is számítani lehet

A Taal-vulkán sem akar lemaradni az impozáns sorban, melyben a nemrégiben kitörést produkáló vulkánokat találhatjuk. Március 25-én phreatomagmatikus kitörést produkált, melynek hatására a riasztási szintet 2-ről 3-asra emelték. 

kép: TheCoffee (Mike Gonzalez) - wikipedia commons

Az említett kitörés a talajvíz és a felszálló magma kölcsönhatásából létrejövő energia okozta jelenség, mely azt is jelenti, hogy magmás behatolás jött létre a főkráterben - ennek köszönhetően emelkedett meg a riasztási szint is. 

A mostani kitörés egy 3,3 km-es hamuoszlopot produkált, ami ebben az esetben a pilóták számára jelenthet gondokat. Ugyanakkor a Taal-tóban található vulkán esetében a szakemberek most komolyabb óvintézkedéseket is bevezettek. 

 

 

 

A tó környezetében élő lakosságot felszólították, hogy készüljenek fel egy esetlegesen bekövetkező, gyors evakuálásra. Ezt főként a jelentősebb kitöréssel járó cunami indokolhatja. 

kép: Enelra

A hegyet megközelíteni, kiváltképp a Taal vulkán területén tartózkodni tilos, és bár a hegy turistalátványosság, most a kis-repülőket is kitiltották a közeléből. 

kép: Enelra

lead kép: Enelra

Ezek is érdekelhetnek