2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály

Kitört a Sinabung is, 12 km-es hamufelhőt eregetve

2021. március 5., 11:00
Kitört a Sinabung is, 12 km-es hamufelhőt eregetve

Az utóbbi napokban a vulkanikus tevékenységekből sajnos nincsen hiány. Izlandon is erős földmozgások vannak, melyek a vulkáni aktivitás előfutárai, a Pinatubo vulkán is mozgolódik, az Etna pedig ki is tört. 

kép: MAGMA Indonesia

Sinabung vulkánra is kénytelenek leszünk odafigyelni, mivel nem csak kitört, hanem kifejezetten erős kitörést produkált, aminek következtében az Indonéz légtérre a vulkán közelében piros színkódot vezettek be. 

kép: MAGMA Indonesia

 

 

 

 

Erre azért volt szükség, mert a kitörésnél 12.2 km magasságig robbant fel a füstfelhő, mely hamut is bőven tartalmaz. Ez pedig a repülőgépek hajtóműveibe jutva sajnos nagyon komoly bajokat képes előidézni. A kitörésnek sérültje vagy halálos áldozata szerencsére egyelőre nincsen, de a lakosokat arra kérik, tartsák a 3 km-es távolságot a hegytől. 

kép: Nachelle Homestay

Ekkora mennyiségű füst és hamu már az időjárásra is hatást gyakorol lokálisan, és nem csak a szennyezett eső formájában. A városokban, de még a közeli falvakban is jelentősen romolhat a levegő minősége, ami adott esetben sajnos komolyabb veszélyforrás is lehet. 

kép: Nachelle Homestay

lead kép: Nachelle Homestay

Ezek is érdekelhetnek