2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

Kendőzött igazság a profit érdekében? Tényleg ezért vágatna ki a kormány egy őserdőt?

2019. június 11., 08:00
Kendőzött igazság a profit érdekében? Tényleg ezért vágatna ki a kormány egy őserdőt?

Mennyire fontos a természetvédelem? Mennyire fontos megőrizni egy ősi ökoszisztémát? Jelentenek ezek a dolgok annyit, mint a profit? 

Igaz, vagy nem? 

A helyszín Lengyelország, egészen pontosan a Bialowieza Nemzeti Park. A szembenálló felek pedig a WWF és a lengyel kormány, pontosabban a környezetvédelmi miniszter, Jan Szyszko. 

A vita abból robbant ki, hogy a miniszter engedélyezte a fakivágásokat az ősi erdő területén. Erre válaszul a WWF aktivistái a munkagépekhez láncolták magukat, hogy megakadályozzák a szerintük teljesen illegális folyamatot. A dolog szépsége, hogy természetesen mindkét fél a saját igazát emlegeti, így igazságot tenni nagyon nehezen lehet. 

kép: hu.wikipedia.org

Miért kell vágni? 

Az elsődleges indok, mely a kivágások mellett szól, hogy veszélyesek a fák a minisztérium szerint. Öreg, és hatalmas fákról van szó, melyek ráadásul fertőzött kéreggel rendelkeznek. A kormányszerv álláspontja alapján meg kell gátolni, hogy a kártevő rovarok elterjedjenek az erdőben, emellett pedig a turisták és a parkőrök védelme is szempont, nehogy az öreg fák rájuk dőljenek. 

Nem aprócska növényekről van szó, hiszen akár 50 méteres fenyők és 40 méter körüli tölgyek és kőrisek magasodnak a 150 hektáros területen. A miniszter másik kapaszkodója, hogy szerinte törvénytelen módon, a helyi közösséggel való kozultáció nélkül minősítette az UNESCO világörökségi helyszínnek. Ezzel ugyanis az a gond, hogy így tiltott mindennemű emberi beavatkozás. A miniszter szerint azonban az emberi jelenlét az erdőben egyértelmű, így a besorolás szigorán enyhíteni kell, amiért meg is tette a jogi lépéseket. 

kép: en.wikipedia.org

Ez is üzlet 

A WWF ezzel szemben azon az állásponton van, hogy a politika csak kendőzget, és nem adja meg az igazi indokot. A kérdéses területen álló fák ugyanis jelentős gazdasági értéket képviselnek, még úgy is, hogy nem akarják letarolni az egész erdőséget. Vagyis az ok a természetvédő egyesület szerint egyszerűen a profit, amit hangzatos, és elfogadható köntösben próbálnak elrejteni. 

Ez az oka annak, hogy megmozdultak a terület védelmében. A hatalmas erdőség ugyanis 20 ezer állatfajnak ad otthon, valamint a kontinens legmagasabb fái is itt nőnek – melyek a vitát is kiváltották. A terület emellett joggal kapott védelmet, hiszen 10 000 éves, ősi ökoszisztémáról van szó, amit mindenképpen védeni kell.  

Az ügy még folyamatban van, a végkifejlet pedig sajnos kritikus csapás is lehet a Bialowieza parkra nézve 

lead kép: en.wikipedia.org

Ezek is érdekelhetnek