2023. március 21. kedd
Benedek

Kátrányt mos partra a víz Izraelben

2021. február 24., 11:00
Kátrányt mos partra a víz Izraelben

Izrael olyan ökológiai katasztrófával kénytelen szembenézni, melyre az utóbbi évtizedekben nem volt példa. Jelenleg is tonnaszám ürül a tengerből a partokra a kátrány, melynek eltakarítását csak kézzel lehet megoldani. 

kép: AP Photo-Ariel Schalit

kátrány olajok és olajtermékek mellékterméke, melyet az útépítésekhez is előszeretettel használnak, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy mérgező anyagról van szó. Jelenleg egy mintegy 170 km-es partszakaszon folynak a mentési munkálatok, de a hatóságok értesítették az embereket, hogy most kerüljék el a Földközi-tengerben való fürdést, mert sajnos egészségkárosító hatása lehet. 

 

 

kép: דב חנין Dov Khenin

Az embereknek ugyan lehet szólni, a vízi és a part menti élőlényeknek azonban nemigen. A kátrány pedig rájuk sem lesz jó hatással, de a katasztrófa mértékének felméréséhez akár éveknek is el kell telnie. Mindenesetre a rombolás hatalmas lesz. 

kép: AP Photo-Ariel Schalit

Hogy pontosan mi okozhatta a kátrányos szennyezést, egyelőre nem lehet tudni. A legvalószínűbb, hogy egy elhaladó tanker engedte a tengerbe illegálisan a mérgező anyagot, de a kátrány állaga miatt ezt nagyon távol kellett megtennie. 

kép: Flash90

lead kép: reuters

 

 

Ezek is érdekelhetnek